Sprøytemidler

Det er lett å få panikk når de første lusene melder seg, og strene til første og beste utsalgssted av sprøytemidler. Men sprøytemidler vil ikke bare ta knekken på lusene, men også mange av de andre nyttedyrene som holder til på de områdene som sprøytes, som f.eks. marihøna.

Hjemmelaget sprøytemiddel

Vårt beste tips til deg er derfor å bekjempe lusa med ingredienser du finner i kjøkkenskapet. Det finnes mange kjærringråd på området, og et raskt Google-søk vil gi deg mange ideer på hva du kan prøve. Fordelen med en hjemmelaget blanding er at det er mer skånsomt for omgivelsene, men ulempen er på den annen side at du må sprøyte litt mer iherdig for å oppnå ønsket effekt.

Oppskrift

  • 10 l vann
  • 2 dl grønnsåpe
  • 3 dl rapsolje
  • 1 ss bakepulver
  • 2 dråper oppvaskmiddel
  • En slump med eddik 

En kombinasjon

For å oppnå effekt med en slik hjemmesnekret miks vil det kreve at du sprøyter direkte på lusa. Den vil med andre ord ikke virke  forebyggende på samme måte som systemiske sprøytemidler som tas opp i selve planten vil.Har du bare litt lus eller få planter som er angrepet, kan du ta i bruk et annet, meget effektivt grep som er å fysisk fjerne lusa med fingrene. Ta på hansker og klem i vei, og du vil snart se resultater. Kombiner gjerne sprøyting og fjerning, og du vil snart se at rosene får fred.

Vi må likevel understreke: Alle sprøytemidler er ikke like giftige, og hvis du har store områder som må sprøytes, kan det være greit å bruke et middel av et kjent merke kjøpt i butikk. Hvis du velger å bruke et slikt, anbefaler vi å sprøyte tidlig på morgenen eller sent på kvelden når de fleste insektene har roet seg for dagen. På den måten minimerer du skadevirkningene og skåner de verdifulle nyttedyra våre så godt som mulig.