31. oktober er det duket for Halloween  – en amerikansk høytid som de senere år har sneket seg inn blant våre. Og selv om det kun er én dags feiring, viser undersøkelser at nordmenn bruker rundt 270 millioner kroner på å feire den! Det er godteri, kostymer og pynt – og med det kommer mye emballasje og avfall. Vi har samlet noen tips for en «grønnere» Halloweenfeiring.

Selv om Halloween kun er én dags feiring, viser en undersøkelse VIRKE har gjort at nordmenn bruker rundt 270 millioner kroner på å feire denne høytiden. Det er godteri, kostymer og pynt – og med det kommer mye emballasje og avfall. Butikkene frister med mye spennende, men hvis man legger hodet i bløt kan man komme opp med mange fine ideer til pynt og kostymer som kan lages ved hjelp av gjenbruk og ting man har liggende hjemme. Synes du det er gøy med Halloween, men kunne tenke deg å finne en annen måte å pynte og feire denne dagen på uten å etterlate deg store mengder emballasje og avfall? Vær kreativ da vel! Her er noen tips:

1. Mindre emballasje
Mange foretrekker å gi godteri pakket inn i plast eller papir til barna denne dagen. Det kan være både av sikkerhetshensyn og fordi det rett og slett blir mindre kliss å dele ut godteri på denne måten. Heldigvis kan mesteparten av denne emballasjen gjenvinnes, men da må de som får godteriet være flinke til å sortere. Betegnelsen «godteripapir» er mye brukt, men faktum er at dette for det meste er plast og skal sorteres som det.

2. Tenk mengde
De fleste barn som går Halloween er innom mange dører før kvelden er over, og det blir garantert nok godteri per hode. At hvert barn ikke trenger å få mange biter av deg kan derfor være greit å ha i bakhodet når du handler inn og deler ut.  Samlet vil de nok uansett bli fornøyde med kvelden.

3. Sunne alternativer
Klementiner med tegnet gresskarfjes på, eller morsomme kjeks? Det finnes sunnere alternativer enn godteri som du kan gi ut når det ringer på døren. Det er for mange barn knyttet store forventninger til denne dagen, men for de fleste er nok det viktigste selve utkledningen og det å ringe på og vise seg frem, enn å spise alt det man får i posen. Skryt for kule kostymer og enkel «snacks» kommer man langt med.

4. Kostymer til glede og besvær
Allerede i flere uker har butikkene bugnet med både godteri og andre effekter til Halloween. Skumle kostymer og masker er en viktig del av pakken. Tenk på hva som kan brukes i flere år fremover før du kjøper, for både lommeboken og miljøets skyld. Er du kreativ, er det mye inspirasjon å hente på nettet for hjemmelagde kostymer og dekorasjoner. En oransje t-skjorte, litt sort tekstilmaling og en grønn lue og vipps – barnet kan gå knask eller knep som et lite gresskar. Eggekartonger kan bli til flaggermus, blekkbokser kan bli fargerik pynt. Bare fantasien setter grenser, og det er ikke nødvendigvis de kjøpte effektene som blir de kuleste! Sjekk ut Pinterest eller for eksempel Instagram for inspirasjon og tips!

Inspirasjonsbildene er hentet fra Pinterest.com

På Sortere.no finner du tips og svar på spørsmål knyttet til sortering av husholdningavfall.