At matavfall blir til biogass visste du kanskje fra før, men nå brukes også biogjødselen og CO2, begge restprodukter fra biogassproduksjonen, til dyrking av tomater ved Den Magiske Fabrikken i Tønsberg. Næringsrik gjødsel gir smakfulle tomater, og rett før jul kunne flere Meny-butikker i regionen glede kundene sine med tomater gjødslet med matavfall fra nettopp innbyggerne.

– Lindum tar imot matavfall fra til sammen én million nordmenn, forteller Pål Smits som er administrerende direktør i Lindum AS, selskapet som drifter Den Magiske Fabrikken og Lindum sitt eget biogassanlegg i Drammen. Han forteller videre at alt matavfallet fra husholdningene i Kragerø, Grenland, Vestfold, Drammensregionen, Kongsberg, Asker, Romerike, Follo, Indre Østfold og Halden havner i Den Magiske Fabrikken. Metan fra biogassen som produseres der fylles bl.a. på busser og renovasjonsbiler, mens biogjødselen og CO2, begge rester fra produksjonen, utnyttes nå til tomatdyrking i veksthus.

- Dette er sirkulær økonomi i praksis! Det er veldig stas å vise befolkningen hva matavfallet brukes til.

- Adm. dir Pål Smits

Tilbake til innbyggerne

– Tanken om å utnytte biogjødselen og CO2 fra produksjonen har vi hatt en stund, og med pilotveksthuset i tilknytning til Den Magiske Fabrikken kunne planene endelig settes ut i live, forteller en stolt Smits. I veksthuset får matavfallet nytt liv. Smits forklarer at tomater har et stort behov for tilførsel av CO2 for å vokse, og at det var en av grunnene til at det ble nettopp tomater pilotveksthuset startet med. Tomatene gjødsles nå med denne næringsrike biogjødselen og får tilførsel av karbonnegativ grønn CO2 fra fabrikken. Resultatet er søte og smakfulle tomater.

Rett før jul ble Landbruks- og matminister Bård Hoksrud med da Meny i bl.a. Revetal og Åsgårdstrand fikk første levering med disse smakfulle og kortreiste tomatene fra Den Magiske Fabrikken.

– Jeg synes dette er kjempespennende, og det er bra å vise hva det man kildesorterer kan bli til, sa en begeistret Hoksrud da.

- Dette er både spennende og bra, og på denne måten kommer det frem hvorfor det er så viktig å kildesortere!

- Lanbruks- og matminister Bård Håksrud (Foto: Jacob Kronen)

Sirkulær økonomi

At det er stort at innbyggerne nå kan kjøpe tomater dyrket på matavfallet sitt, er Smits ikke i tvil om: – Dette er sirkulær økonomi i praksis, og det er veldig stas å kunne vise befolkningen hva matavfallet brukes til. Det er noe å tenke på neste gang man kjøper inn tomater til fredagstacoen, avslutter Smits.

På sikt håper både Lindum, Vesar og Veksthusgruppen at tomatene fra Den Magiske Fabrikken kan bli tilgjengelig i flere butikker på det sentrale Østlandet som et synlig bevis på at en god og riktig  kildesortering gir nye og smakfulle produkter tilbake.

-At tomatene er dyrket frem ved hjelp av matavfall fra husholdningene er noe å tenke på når man spiser de i fredagstacoen! 

- Adm. dir Pål Smits (Foto: Jacob Kronen)

VISSTE DU AT?

Den Magiske Fabrikken er et samarbeid mellom det interkommunale selskapet Vesar (Vestfold Avfall og Ressurs AS),Greve Biogass (Grenland og Vestfold biogass AS) og Lindum AS som drifter anlegget. Fabrikken bidrar til enbetydelig reduksjon av klimagassutslipp, grønn vekst og verdiskaping i regionen. Pilotveksthuset med tomatproduksjon eies av Grønt Skifte AS som igjen eies av Lindum AS, <br> Greve Biogass AS, Veksthusgruppen AS og BBBLS AS.