Hvert år reiser rundt 1 milliard mennesker på ferie, og mange av disse på flere ferier pr år. All denne forflytningen av mennesker forårsaker en stor miljøbelastning. Om det faktisk er fly, buss eller bil som er den største miljøsynderen er det delte meninger om, men det finnes måter å komme seg rundt på, som både er rimelige, miljøvennlige og sosiale.

  1. Reis sakte

Hvorfor trenger alt å gå så fort? Hvorfor kan ikke selve reisen være en del av ferien? Man kan komme langt for en rimelig penge både i Norge og utlandet hvis man reiser med tog!

  1. Reis mindre, bli lenger.

Helgeturer til storbyer har lenge vært en populær trend, men blir det ikke egentlig litt mye stress? Hvor mye av Paris rekker du å oppleve på 48 timer? Vi oppfordres derfor heller til å dra på færre turer i året, men heller bli lenger når du først reiser.

  1. Reis kort

Mange har vært nesten jorden rundt, men likevel sett minimalt av det Norge har å by på. Vi er heldige som bor i et land med mange flotte plasser og majestetisk natur – hvorfor ikke legge årets ferie til nettopp moderlandet? Sverige og Danmark er heller ikke langt unna, og her er tog og båt gode og miljøvennlige transportalternativer. Er du av den spreke sorten, kan sykkel også være et fint fremkomstmiddel. Man trenger ikke dra langt, for å oppleve fine ting.

4. Tenk alternativt

Det er fort gjort å tenke at man må reise til «syden» for å få en ordentlig ferie. Men hva med telttur til nabovannet? Låne hytten til noen bekjente? Reise til en fornøyelsespark og ta et par overnattinger for å gjøre det til en ordentlig tur? Hvis du har muligheten til litt fleksibel feriering, kan du forsøke å følge med på værmeldingen og blinke ut de dagene det blir best vær. På den måten får du med deg findagene, og slipper å tenke når sommeren er over: hvor ble den egentlig av?

5. Klimakvoter

Kjøp klimakvoter! På den måten er du med på å kompensere for dine utslipp og bidrar til å finansiere overgangen fra fossil til fornybar energi i land i sør. Turisme skaper arbeidsplasser, gir oss kjennskap til nye kulturer og gir mange utviklingsland et nytt ben å stå på. Samtidig gir flyreiser store klimagassutslipp. Ønsker du å reise med fly, og er opptatt av en ansvarlig turisme(noe du burde være), kan du kjøpe klimabilletter.

Bilder: Pinterest