NYTTEDYR

De fleste som har en hage, har ambisjoner om å holde denne pen og ryddig. Men hvis du tillater noen deler av hagen å vokse litt villere, er det mange nyttedyr som vil bli glade for å få et nytt tilholdssted. Både humler, sommerfugler, pinnsvin, fugler og frosker liker seg bedre på områder der det er høyt gress å gjemme seg i, trær å sitte i og mengder av duftende blomster å suge nektar fra. Du trenger derfor ikke ha dårlig samvittighet om du ikke alltid rekker over hele hagen!

Fugleliv

Bor du f.eks. i et nyetablert nabolag, og savner fugleliv? Fugler liker å ha trær i nærheten som tilfluktssted, og det hjelper lite om det henger meiseboller og fuglematere ute hvis de ikke føler seg trygge der. Kanskje dere skal vurdere å plante noen frukttrær neste sesong? Fuglene er også glad i solsikke, rogn, einer, svartsurbær og hagtorn. Hvis du er så heldig å bo en plass med fuglenaboer, er usaltede nøtter, frø, havre og hvete en fin ting og fôre de med på vinteren.

Innsektshotell

Du kan henge opp et innsektshotell, helst hjemmelaget selvfølgelig, som bier, humler og andre insekter kan gjemme seg inni. Bruk kongler, kvist og greiner med netting over, så skaper du en trygg gjemmeplass til verdifulle skapninger. Du kan også plante planter som er snadder for sommerfuglene, f.eks. akeleie, kaprifol, prestekrage, bergmynte, lavendel og georginer.

Blomstereng

Vil du virkelig gi mangfold, så til en del av hagen din med engblomst! Du kan bruke frø som du finner av blomster i grøftekanten, eller kjøpe engblomst-frø på hagesenteret. Pass imidlertid på å skaffe så lokale frø som mulig, så engen blir tilpasset det klimaet der du bor.