GRESS OG HAGEAVFALL

Hageavfallet ditt inneholder masse næring, og egner seg fint å kompostere. Klipper du plenen ofte, er det lurt å la gresset ligge så plenen får tilført næring, men dersom du bruker oppsamler er gress en fin ting å putte i komposten.

MATAVFALL

Bruk matavfall som gjødsel. Matavfall utgjør ca 1/3 av husholdningsavfallet vårt, og ved å kompostere dette hjemme sparer vi miljøet for avfall, transport og behandling. Kommunene stiller krav til blant annet type beholder som kan benyttes til hjemmekompostering av matavfall, ta kontakt med din kommune eller renovasjonsbyrå.

GJØDSELVANN AV UGRESS

Lag gjødselvann av brennesle eller f.eks. valurt. Kutt det opp i mindre biter, og la det ligge 2-3 uker i en bøtte med vann. Det lukter ikke godt, men er et kjærkommet gjødseltilskudd til hagen din. Bland 1 liter av dette i en 10 liters vannkanne.

ASKE

Treaske fra peisen/ovnen er fin gjødsel til hagen. Den er rik på kalk og kalium som plantene trenger. Den kan også brukes på gressplenen i stedet for kalk som du kjøper på hagesenteret. Aske er basisk, og må derfor ikke brukes på planter som trives i sur jord, f.eks. Rhododendroen og blåbær. Husk at asken er et resultat av det du har brent, så bruk kun aske fra rent tre.