Tidligere i september lanserte Lindum podcasten DRITBRA. Programleder for podcasten er Håvard Lilleheie, og sammen med inviterte gjester tar han opp temaer som angår oss alle, men som vi kanskje ikke visste at vi lurte på. Hva er de gode nyhetene med plastavfallet vårt? Og hva er bæsjens fremtid sett i et gjenvinningsperspektiv?

I podcastens første episode er det ingen andre enn hele Norges Cecilie Skog som er gjest, og temaet er den store, stygge ulven plast. Media har sørget for at vi alle vet hvilken skade plast kan påføre naturen, og Cecilie har selv kjent på kroppen hvor håpløst det hele kan virke da hun så utover et hav med plast på ferie i Indonesia for noen år tilbake.

— Men finnes det noen gode nyheter om plast? spør Lilleheie.

Administrerende direktør i Lindum, Pål Smits, er også gjest i første episode og kan fortelle at det skjer mye på dette området nå som er presset frem av at den sørlige delen av Europa ikke lenger har kapasitet til å håndtere plasten vår, og at Kina nylig har lukket portene sine.

Med andre ord må vi skape den behandlingskapasiteten vi selv trenger, og her er det mange gode initiativ på gang. Første steg er i følge Lindums far ganske enkel:

— Vi må sammen slutte opp om de innsamlingssysteme som er etablert, for da vil det bli så mye enklere for neste ledd å finne gode behandlingsformer og gjenbruksområder, forteller han og sammenligner gjenvinning av plast med innføringen av El-biler i Norge:

— Mange var i begynnelsen svært skeptiske til El-biler, og Norge hadde heller ikke alt på plass for å håndtere disse da de kom. Men så har det med tiden blitt bygget en infrastruktur som støtter opp rundt El-biler, og ting blir stadig forbedret. Vi må ikke glemme at plast er et forholdsvis nytt fenomen –  og problem. Det tar tid å finne de gode løsningene, men så blir det også hele tiden litt og litt bedre.

Bilde: Pål Smits, adm. dir. Lindum