Butikkene har hatt de gule posene på plass i lang tid allerede, men nå er endelig påsken her! Noen reiser på påskefjellet, mens andre velger å bli hjemme og nyte påskestille by og bygd. Uansett hva dine planer er, har vi samlet noen tips til hvordan du som en miljøbevisst borger kan gjøre påskeferien litt grønnere.

  1. Et påskeegg fylt med favorittgodteriet hører påsken til, men du kan også gjøre noen miljøvennlige valg her: Velg sjokolade som er fri for palmeolje, og for øvrig godteri som er pakket i minst mulig emballasje.
  2. Appelsiner smaker vel så godt som godteri i solveggen! Synes du det blir mye kliss når de skal skrelles og spises, er det et godt alternativ å dele de opp i båter, skjære av skallet og dele de i mindre biter. Spis de så med en gaffel, og du slipper å bruke 13 servietter i prosessen.
  3. Bruk skismøring uten fluor så unngår du å utsette både deg selv og naturen  for miljøskadelige stoffer. I Norge ble det 1. juni 2014 innført et forbud mot fluorforbindelsen perfluoroktansyre (PFOA) i forbrukerprodukter, deriblant skismøring. Likevel kan skismøringen inneholde andre fluorstoffer som det ikke er noen regulering for og som også kan være uheldige for helse og miljø. De fleste produktene som brukes av «vanlige» skiløpere, inneholder ikke fluorforbindelser, men fluorprodukter er blitt mer vanlig for de mest ivrige amatørskiløperne. Disse «proffe» smøremidlene kan være glidvoks (glider), fluorpulver, flytende fluorglider, festevoks og klister. Støv og damp fra disse vil da kunne inneholde fluorstoffer.
  4. Velg økologiske egg til påskefrokosten! Økologiske høner har bedre plass enn vanlige norske burhøns, får grovfôr, dagslys og et mer stimulerende miljø. Ønsker du egg fra frittgående høns, er jo dette det aller beste! Oppsøk lokale gårder rundt der du bor med utsalg, og med god samvittighet smaker egget enda bedre til påskefrokosten! Kanskje du i stedet for å kjøpe påskelammet i kjøttdisken, kan få kjøpt lammelår også på den lokale gården? Sjekk opp hva som er mulig rundt der du bor.
  5. Butikkene bugner av påskepynt, og vi har vel alle falt for fristelsen. Men husk at dette er de kommersielle markedskreftene som jobber for at du skal kjøpe og forbruke enda mer, og at det kan bli like påskefint i hjemmet med egenmalte egg, noen påskeliljer og en krukke fylt med favorittgodteriet.
  6. Velg svanemerket solkrem, helt fri for stoffer som ikke er bra for oss.
  7. Skal du på hytta i påsken, er bål- og peisfyring nærmest en selvfølge. Ta en titt på disse rådene for en riktig og miljøvennlig vedfyring.
  8. Reis på et gunstig tidspunkt! Skal du på påskefjellet, kan du være sikker på at du ikke er den eneste. Unngå kø- og tomgangskjøring med å planlegge godt. Kan dere legge i vei på kvelden i stedet, eller reise en dag før «alle andre»? Kanskje familien heller kan to tog eller buss?

Husk at det er de kommersielle markedskreftene som jobber for at du skal kjøpe og forbruke enda mer, og at det blir like påskefint i hjemmet med egenmalte egg, noen påskeliljer og en krukke fylt med favorittgodteriet