Besøk til Lindum: Jordan ønsket å lære mer om hvordan
Nylig tok Lindum imot et helt spesielt besøk. To av Jordans fremste ledere ønsket å besøke Lindum for å høre om Den Magiske Fabrikken og sirkulære konsepter basert på organisk avfall.
Delegasjon fra Jordan oppstilt på vei utenfor biogassanlegg i Drammen. Til høyre i bildet; PhD.-forsker Ketil Stoknes.
— Vi takket selvsagt ja da de jordanske ministerne ønsket å vie Lindum et besøk. Vi har stor tro på at kompetansedeling setter fart på utviklingen, og vi vil bidra med kunnskap til andre land som ikke har kommet like langt som oss, forteller administrerende direktør i Lindum, Pål Smits.
Tirsdag rullet delegasjonen fra Jordan inn på Lindums parkeringsplass i Drammen. Blant disse var miljøminister i Jordan, Dr. Saleh Ali Hamed Al-Kharabsheh og minister for energi og mineralske ressurser, Dr. Muawieh Khalid Radaideh. Gruppen ble fulgt av den jordanske ambassadøren Muhib Nemerat, Norges ambassadør Espen Lindbæck og representant for Utenriksdepartementet, Kari M. Bjørnsgaard.
Ser til Norge for løsninger
Jordan har med økende industrialisering og befolkningsvekst opplevd raskt økende avfallsmengder som legger press på landets infrastruktur. Om lag to millioner tonn avfall genereres årlig, og mesteparten ender, i mangel på bedre løsninger, på søppelfyllinger.
Bakgrunnen for besøket har opprinnelse i prosjektet Sahara Forest Project. Dette prosjektet har mange involverte parter fra ulike deler av verden og norske Bellona i en viktig rolle som har koblet inn Lindum. Tidligere i år var Jordans Kong Abdullah II på uoffisielt statsbesøk i Norge, og tok med hjem en klar oppfordring til delegasjonen om å reise til Norge og spesielt besøkte Lindum for å se og lære.
«Det magiske er at en råtten tomat sammen med litt husdyrgjødsel inn i anlegget gir to smakfulle tomater ut i andre enden!»
1 + 1 blir 3
Biogass- og pyrolyseanlegg, biokull og biogjødsel var stikkord for besøket. Delegasjonen fikk en presentasjon av det sirkulære konseptet bygget rundt Den Magiske Fabrikken gitt av forsker i Lindum, Ketil Stoknes. Her behandles matavfallet fra over én million nordmenn som omgjøres til biogass og biogjødsel. Konseptet står foreløpig som et unikt eksempel på hvordan næringsliv, landbruk og akademia kan samarbeide om sirkulær ressursutnyttelse.
Stoknes forklarte sammenhengen mellom avfallet inn, biogass til kjøretøy og industri ut, biogjødsel til landbruket og gjenbruk av CO2 i veksthus for tomatproduksjon. — Det magiske er at en råtten tomat sammen med litt husdyrgjødsel inn i anlegget gir to smakfulle tomater ut i andre enden, i tillegg til biogass og biogjødsel. Uansett hvordan man snur på det blir en pluss en tre, og det er magisk!
Skal gjøre biogjødsel mer attraktivt for bonden
Delegasjonen fikk også ta på seg refleksvester og spasere den lille biten fra administrasjonsbygget og ned til biogassanlegget hvor avløpsslammet fra hele Drammensregionen forvandles til biogass og gjødsel. Ministerne var interesserte i lønnsomheten i slike anlegg, og ville vite hvordan norske kommuner samler inn og sorterer avfall på en effektiv måte for videre behandling. De var også opptatt av beslutningsprosessene bak konseptet med Den Magiske Fabrikken.
— Vi jobber nå med å forbedre biogjødselen som blir igjen etter biogassproduksjon av avløpsslam. Pr. i dag er denne noe vi må betale bonden for å ta imot og bruke, men i fremtiden vil vi at produktet skal være så homogent og stabilt at den økonomiske verdien bli positiv, forklarte en engasjert Smits.