Nytt og nyttig - fra Lindum

Synes du avfallsbransjen er spennende? Er du opptatt av miljøet? Det er vi også. På denne siden finner du nyheter om selskapet og avfallsbransjen, samt tips og råd om miljøet vårt, hagen din og livet som en miljøbevisst borger.

Lindum er resertifisert etter ISO 9001 og ISO 14001

Lindum er nå resertifisert etter ISO 9001 og ISO 14001. Dette er de internasjonale standardene for kvalitetsledelse og miljøledelse, og sertifiseringen vil gjelde frem til 2022.

Hjullasterdemonstrasjon på Lindum

For å kunne behandle avfallet Lindum tar imot på en miljømessig god måte kreves både fagkunnskap og erfaring, men også en moderne, effektiv og høyteknologisk maskinpark. Tidligere i år inviterte vi til hjullasterdemonstrasjon der prøvekaninene var Lindums egne maskinførere.

Nyopprettet selskap skal sikre ansvarlig håndtering av slam i Holmestrand

Slamanlegget til Norsk Gjenvinning har vært planlagt avviklet med virkning fra og med 1. oktober. Massivt trykk fra kommunale leverandører av slam har derimot sikret et initiativ for å opprette et selskap med tung finansiell og faglig kompetanse. Lindum AS vil få aksjemajoriteten i det nye selskapet.

Sopp kan redde verden

Da forsker Agnieszka Jasinska i 2015 satte seg på flyet tilbake til Polen etter å ha arbeidet for Lindum i to år med det EU-finansierte prosjektet Food2waste2food, visste hun at hun ville tilbake. Etter å ha undersøkt mulighetene, fant hun et prosjekt som finansierte et stipend for unge forskere forutsatt at man har et passende sted å utføre prosjektet. Nå er hun tilbake i Lindum med et prestisjetungt stipend fra EU i ryggen og arbeider med et spennende prosjekt knyttet til dyrking av sopp.

Nøkkelen til å lykkes med Det grønne skiftet

- Vi trenger flere magiske fabrikker som kan lage nye produkter av vårt avfall, skriver stortingsrepresentantene Kristin Ørmen Johnsen og Trond Helleland i dagens papirutgave av Drammens Tidene. Verdens ressurser må utnyttes bedre og vi må klare økonomisk verdiskapning samtidig som miljøbelastningen reduseres.

Lindum er nå medlem av Eyde-klyngen

Lindum er blitt medlem av Eyde-klyngen og bidrar til en bærekraftig og konkurransedyktig industri.

Lindums første digitale årsrapport er her!

Magiske tomater, flis og sur gneis er noe av det som har skjedd i Lindum det siste året.

De grønneste tomatene

Lindum tar imot matavfall fra til sammen én million nordmenn. At matavfallet kan bli til biogass visste du kanskje fra før? Nytt er nå at restproduktene fra bio-gassproduksjonen, nemlig biogjødsel og “grønn” CO2 brukes til dyrking av to-mater ved Den Magiske Fabrikken i Tønsberg.

Liv i jorda

Visste du at en håndfull jord inneholder flere organismer enn det lever mennesker på jorden?

Jord er ikke jord

Fra gamle dager har vi nordmenn brukt ordet ”matjord” når vi mener næringsrik jord som vi trenger til hagen vår, eller andre ute prosjekter. Men hva er god matjord? En ting er sikkert, det finnes mange ulike jordtyper på markedet til forskjellige formål, og med ulik kvalitet.

Hvordan lykkes med frø?

Drømmer du om egendyrkede tomater, urter og blomster? Når du skal så frø, er det viktig å bruke en lett, sandholdig jord og starte tidlig. Vi anbefaler vår egen Gartnerjord til dette formålet, men husk på å tilføre litt gjødsel når spirene har blitt noen cm høye. Ulike sorter krever ulik mengde tid for å spire og vokse – noen typer må forkultiveres inne på kjøkkenbenken fra tidlig mars, mens andre kan direktesås i hagen i begynnelsen av juni.

Med matavfall på tanken

Vi har tatt miljøvennlig drivstoff ett skritt videre. De samler inn matavfallet og avløpsslammet vårt, omdanner det til komprimert biogass som brukes til kollektivtransport i bystrøk og nå også på sin nyinnkjøpte biogassbil. Men gratis i bomringen kjører de ennå ikke.

Det magiske deponiet

I containere som fungerer som test-laboratorium på et av Lindums deponier foregår det spennende ting. Forsvarsbygg har valgt Lindum som samarbeidspartner i et prosjektet hvor det skal utvikles løsninger for å håndtere forurensningen i skytebanemasser og PFAS-forurensede masser fra kampflybaner i Norge.

Bokashi – egen, kortreist kompostjord

Bokashi er ikke bare en veldig fin måte å kompostere på fordi det tar liten plass og kan gjøres inne, men det tar bare noen uker å omdanne matavfallet, og du sitter igjen med en svært næringsrik kompost som du kan bruke i dyrkingen din.

Gjenbruksbrød

Sitter du ofte igjen med tørre brødskalker du kaster? Her gir vi deg oppskriften på gjenbruksbrød, og det blir supergodt!

Nyopprettet næringsklynge

NoWaste! er en nyopprettet næringsklynge bestående av en rekke bedrifter (bl.a. Lindum AS, Vesar, Ragn Sells, Statkraft, VEAS m.fl.), kommuner, akademia og forskningsinstitusjoner som skal jobbe for en omstilling til en sirkulær økonomi.

Friske urter året rundt-helt gratis!

Ta avleggere av urtene dine og du vil ha friske og fine urter på benken hele året - helt gratis!

BARE en container?

Trenger du container? Hva hvis vi forteller deg at du kan få container med blomsterkasse, sorroundanlegg, soldekk og sklie? Ikke? Ta en titt på vår nyeste reklamefilm!

NÆRINGSRIKE BÆR I HAGEN

Er du så heldig å ha frukttrær og bærbusker i hagen? Frukthagen er et skattekammer for de som vet å benytte seg av den, frukt og bær er nemlig svært rike på bl.a. vitamin C, antioksidanter, kalium, fiber, betakaroten og andre viktige stoffer.

Tenk miljø også på ferie

De fleste av oss vet at å fly ikke er bra for miljøet, og selv om flere og flere velger velger mer miljøvennlige måter å feriere på, er vi fortsatt mange som drømmer om azurblått hav og palmer etter en lang vinter. Reiser du på ferie til utlandet er det viktig å

Fra brakke til konsern

Vi har absolutt grunn til å være kjempestolte over det vi har fått til på Lindum, sier Pål Smits. Han sitter foran en vegg som er laget av knust glass på møterommet Makro på Lindum rett sør for Drammen og blir intervjuet i forbindelse med konsernets jubileumsfilm. Han lener seg tilbake og forteller om den første tiden.

Forbudt eller svartelistet?

Klima- og miljødepartementets (KLD) forskrift om fremmede organismer tredde 1. januar 2016 i kraft. Men hvilke planter er egentlig forbudt og hvilke er svartelistet, og hva er forskjellen?

Miljøsynderen torv

Vet du at plantejorda du kjøper på hagesentret ofte inneholder svært lite jord og mest torv? Denne torva er hentet fra myrer, og myrer har en viktig funksjon. Når torva er tatt ut står det en ødelagt myr tilbake, og millioner av fugler, insekter og viktige mikroorganismer mister tilholdsstedet sitt . Det er derfor viktig at vi er bevisste dette før vi drar til butikken for å handle jord til hagen. Det finnes nemlig mange andre, mer miljøvennlige alternativer til torv!

Meitemarkvenner

På Lindum jobber Alene med ulike eksperimenter og forsøk knyttet til meitemark. Meitemark er utrolig viktig i økologisk landbruk. Når man bruker meitemark for å produsere kompost kalles dette Vermikompost

Komposteringsprosessen

Hvordan komposteres organisk materiale, og hvorfor er ferdig kompost så næringsrikt? Lindum har i mange år drevet forskningsvirksomhet på ulik type kompostering, og jobber kontinuerlig med å optimalisere både prosessene og sammensetningene.

Lag din egen gjødsel

Gjødsel er viktig for hagen! Naturgjødsel er rik på organisk materiale og mikroorganismer, og kan f.eks. være høndegjødsel eller kugjødsel. Du kan også lage din egen gjødsel av ugresset i hagen eller hageavfallet ditt. For noen gode tips, ta en titt på denne saken!

Statsråd på Den Magiske Fabrikken

Det var lite som var overlatt til tilfeldighetene da Klima- og miljøminister Ola Elvestuen besøkte Den Magiske Fabrikken i Tønsberg i midten av mai. Han fikk demonstrert hvordan matavfall og husdyrgjødsel gjenvinnes til klimanøytral biogass og ny mat i landbruket.

Film: Produksjon av kvalitetsflis

Film fra vårt anlegg! Hvordan ser det ut når en av landets største aktører på håndtering av returtre produserer kvalitetsflis? Returtre er en viktig fremtidsressurs som Lindum har flere tiårs erfaring med å håndtere. Flisen brukes av kunder i inn- og utland med flisfyringsanlegg, og erstatter fossilt brensel - for miljøets skyld.

Pinnsvinet – en viktig alliert i hagen

Pinnsvinet kan være en viktig alliert i hagen, særlig hvis du ønsker hjelp til bekjempelse av snegler og andre kryp. Pinnsvinet spiser nemlig en del uønskede insekter og kryp, og rydder opp i hagen!

Jordtorget er åpnet!

Jordtorget på Lindum i Drammen er åpent! Her selger vi jord i bulk til hage og park! Ta med hengeren og sving innom!

FØRST I VERDEN

I 2015 inngikk Lindum og Hyperthermics en samarbeidsavtale om et utviklingsprosjekt som gjelder en helt ny metode for å behandle og hygienisere matavfallssubstrat før vanlig biogassprosess.

Grønne julegaver under treet i år?

Desember er over oss, og julen nærmer seg med stormskritt. De mest ivrige av oss er kanskje allerede ferdig med gavene som skal ligge under treet i år. Men trenger julegavene egentlig å være harde eller bløte? I en tid der vi blir travlere og travlere og dessuten har det meste vi trenger, er det mange som heller ønsker seg opplevelsegaver enn ting. Her kan du få noen tips til miljøvennlige alternativer å putte under treet i år!

HALLOWEEN MED MILJØET I TANKENE

31. oktober er det duket for Halloween - en amerikansk høytid som de senere år har sneket seg inn blant våre. Og selv om det kun er én dags feiring, viser undersøkelser at nordmenn bruker rundt 270 millioner kroner på å feire den! Det er godteri, kostymer og pynt - og med det kommer mye emballasje og avfall. Vi har samlet noen tips for en "grønnere" Halloweenfeiring.

MILJØVENNLIG VEDFYRING

Høsten er i anmasj, og før vi vet ordet av det er det på tide å fyre i peis eller ovn igjen. Man kan si mye om den kalde tiden vi har i vente, men levende ild er kanskje en av de hyggeligste sidene ved det. Det er imidlertid noen ting det er fint å være klar over når vi nordmenn snart starter fyringssesongen for fullt.

9 grep for en mer plastfri hverdag

Vi har samlet noen tips til deg som ønsker å bidra til en bedre og mer plastfri fremtid. Hvilke enkle grep kan du gjøre i hverdagen?

ISO 9001:2015 PÅ PLASS I LINDUM

Lindum er nå sertifisert etter ISO 9001.

1-2-3 vinterklar hage!

Høsten er her, og hagen skal gjøres klar for vinteren. Nå er det mye du kan gjøre for at hagen skal bli enklere å gjøre klar når våren kommer.

NY STOR SLAMKONTRAKT TIL LINDUM

Lindum har vunnet anbudskonkurransen om å behandle slammet fra avløpsrenseanleggene i hele 8 kommuner i Drammensregionen. Dette er for Lindum en svært viktig kontrakt da den sikrer råvarer inn til vårt biogassanlegg de neste 6 årene.

DØGNÅPENT INSEKTSHOTELL

Biene er vår viktige pollinator, og derfor må vi passe på at disse verdifulle insektene trives! Lag hjemmesnekrede insektshotell, la det vokse litt vilt i hagen eller plant mange ulike blomster biene liker - eller aller best: gjør alt sammen! Her finner du litt inspirasjon på veien.

Vi valgte Drammen!

- og resirkulerer regionens ressurser! På Drammen kommunes gamle søppeldeponi på Lindum sto ingeniør-økonomen Pål Smits for 20 år siden og smilte. Drammen kommune hadde valgt nettopp ham til å starte det som skulle bli en fremtidsrettet kompetansebedrift innen gjenbruk og gjenvinning. Dette kan bli en livsoppgave, tenkte han.

Fra bæsj til buss

Bæsj er ikke lenger et ord forbeholdt små barn å le av, men noe som gagner oss alle i form av biogass og verdifull landbrukskompost.

Produksjon av klimanøytralt drivstoff

Fikk du med deg denne filmen om biogassproduksjon i Drammens Tidene forrige uke? Hele Drammen er med å bidrar når Lindum produserer førsteklasses klimanøytralt drivstoff som brukes på bl.a. RfD sine renovasonsbiler og Ruter sine busser i Oslo - for miljøets skyld. Se filmen og lær hvordan.

Ta vare på humla!

Bier, humler og sommerfugler gjør en livsviktig jobb med å bestøve blomster så de kan produsere frø og formere seg. En tredjedel av verdens matvareproduksjon er avhengig av dette samspillet, og uten humler og bier ville store deler av verdens matproduksjon og økesystemer trolig kollapse.

Bekjemp skadedyr med nyttedyr

Hvis du kan utnytte skadedyrenes naturlige fiender, begrenser man utviklingen deres og skaper en balanse uten bruk av skadelige giftstoffer.

Alt å gjenvinne

Også i fremtiden vil det bli produsert varer som forbrukes og til slutt kastes. Derfor er gjenvinning en bærebjelke i det grønne skiftet.

Redd verden litt – bli en mer miljøvennlig borger

Fra butikken har det kommet, men til søppel skal det bli. På midten av 1900-tallet begynte forbruket vårt å øke. Nesten 70 år senere vet vi mer om konsekvensene av dette, og fokuset er heldigvis endret. De aller fleste vet nå: Bruk og kast er ikke måten å leve på. Vi har samlet noen enkle tips som gir en mer bærekraftig hverdag!

Følg Lindum på sosiale medier

Vil du følge Lindum på sosiale medier? Vi er nå både på Facebook og bildedelingstjenesten Instagram.

MILJØVENNLIG FERIE

10 MÅTER Å FÅ HAGEN DIN MER BÆREKRAFTIG

Ønsker du en mer bærekraftig hage? Her har vi samlet noen tips til deg.

SKÅNSOM LUSEBEKJEMPING

Det er gjerne i disse tider de første roseknoppene i hagen kommer, og dermed dukker gjerne de første bladlusene opp også. Sopp og skadedyr kan få en ivrig hobbygartner til å rive seg i håret, men akkurat den grønne bladlusa kan vi faktisk håndtere, til og med på en miljøvennlig måte. Lær hvordan her.

Lindum hjelper Drammenserne å rydde

Se videostuntet der Lindum ønsker å hjelpe Drammenserne - en ting kan vi avsløre: det går ikke helt som planlagt! Se video nederst i saken.

Den norske forbrukerfesten

Å kutte i det private forbruket er et svært effektivt klimatiltak. Vi kan spare kloden vår for store utslipp hvis vi blir flinkere til å ha ting lenger, kjøpe brukt og reparere det vi har. Rapporten "Den norske forbrukerfesten" Fremtiden i våre hender har utført, viser hvor enormt forbruket vårt har økt de siste 30 årene. Visste du f.eks. at hver og en av oss i snitt kjøpte 15 kilo klær i 2015?

Ville dyr i hagen din

Ønsker du deg en grønn oase? Med en litt viltvoksende hage sparer du deg for plenklipping 2 ganger i uken, og det er i tillegg bra for mangfoldet! Både pinnsvin, frosk, marihøne og sommerfugl vil like seg godt i en slik hage.

Storsatsing på meitemark

Meitemarken er jordas hardtarbeidende superhelt som lever av mikroorganismer og forråtnelse. Lindum satser stort på kompostmeitemarkene, og lager i samarbeid med de kvalitetskomposten Vermi som tilfører jorda viktige mikroorganismer. Vermi kan brukes som et gjødsel i trær, busker, stauder og grønnsaker, men også som jordforbedrer i landbruket. Les mer om Lindum sitt arbeid med dette her.

Lindum gasser på

De røde bussene i Oslo går allerede på biogass fra blant annet Drammen, og fra 1. mai skal også renovasjonsbilene til RfD fylle tanken med ren, lokalprodusert biogass fra Lindum.

Verdens vanndag

Visste du at 22. mars er verdens vanndag? Temaet i år er «Avløpsvann», med fokus på å utnytte vannet på en bærekraftig måte og å redusere mengden avløpsvann. For det lokale avløpsvannet i Drammensregionen, spiller Lindum en viktig rolle når vi omdanner blant annet avløpsslam til biogass.

Avfallstidslinje

Avfall er det vi ikke vil ha, det vi helst ikke vil tenke mer på. Men avfall er også ressurser på avveie. Den første kjente søppelfyllingen kan spores helt tilbake til år 500 f.Kr. Med årene har fokus og kunnskap om avfall og ressurser økt, noe som heldigvis har resultert i en rivende utvikling på området.

Forsker på jord som skal tåle frost, flom, salt og eksos

Før, under og etter bygging av ny 4-felts fv. 282 i Drammen, pågår intensiv forskning på jord og planter som tåler tett trafikk, flom og frost.

Offisiell åpning av Den Magiske Fabrikken

13. september ble Den Magiske Fabrikken på Rygg i Tønsberg erklært offisielt åpnet. Statsminister Erna Solberg var til stede.

Det grønne skiftet

Det grønne skiftet handler om å utnytte ressursene på en bedre og mer bærekraftig måte enn tidligere. En sirkulær bioøkonomi basert på gjenbruk og gjenvinning har vært et sentralt mål for Lindum sin virksomhet siden oppstart. Innovasjon og teknologiutvikling er begge viktige nøkler i det grønne skiftet, og Lindum jobber målrettet mot å finne bedre løsninger for ressursutnyttelse av avfall fra husholdninger og næringsliv.

Vi løfter Lindum videre inn i fremtiden

Lindum har i 2015 utvidet virksomheten ytterligere innen industriell prosessering. I løpet av året har vi etablert ny virksomhet i form av tankvask og rensing av prosessvann, startet opp driften av Den Magiske Fabrikken i Vestfold, etablert oppgraderings-anlegg for biogass med drivstoffproduksjon, og satt i gang flere FoU-prosjekter som vil løfte Lindum videre fremover.

Alder ingen hindring

På Lindum er alder sjelden et kriterium ved ansettelser. Gjennom årene har Lindum stadig ansatt mennesker som er godt voksne, her veier erfaring og kunnskap tyngst!

Dyrking av matsopp

I EU-prosjektet "Food to Waste to Food" dyrket vi ulike arter sopp på bioresten som ble igjen etter produksjon av biogass.

Levende Matjord

Kan kompost forbedre mikroliv og dermed produktiviteten i jorda? Forsknings- og utviklingsprosjektet Levende Matjord er et samarbeid mellom bl.a. Lindum AS, Fylkesmannen i Buskeruds landbruksavdeling og Vital Analyse.

Vermikompostering

De fleste av oss har en gang eller to i barndommen løpt ivrig til komposthaugen i hagen for å grave meit til helgens fisketur. Men hvorfor var det så lett å finne meitemark akkurat der?

Produksjon av biogass og landbrukskompost

Biogassanlegget i Drammen var for Lindum et nytt steg innen prosessindustri, bygget med den beste tilgjengelige teknologien. Anlegget stod ferdig bygget våren 2012, og har siden vært i drift hver dag 24 timer i døgnet.

Behandling av forurensede masser

Lindum tar i mot store mengder masser med ulik forurensningsgrad. Dette kan være masser fra industritomter, bensinstasjoner eller som for eksempel er hentet opp fra havet. Lindum har lang erfaring innen deponidrift, og behandler de ulike massene på ulik måte.

Hvordan anlegge plen?

Når du skal så plen er det viktig at grunnarbeidet gjøres grundig. Jorden må bearbeides, og ugress, steiner og røtter bør fjernes i forkant. Det er mange ting å tenke på, men her har vi samlet noen nyttige tips til deg som står ovenfor oppgaven.

Stor kontrakt til Lindum!

Lindum AS vant anbudskonkurransen om leie og drift av Den Magiske Fabrikken på Rygg. Dette er det første avfallsindustrianlegget som driftes etter en såkalt Vesar-modell, som er basert på erfaringene med hvordan flere gjenvinningsstasjoner i Vestfold drives i dag.