Miljødirektoratet gir Lindum medhold på flere punkter

Miljødirektoratet har nå gitt Lindum svar på klagen på ny driftstillatelse for anlegget i Drammen, og mener flere av de gitte vilkårene må vurderes på nytt. Statsforvalter bes dermed om å behandle saken på nytt.

Statsforvalteren gjorde i desember 2022 vedtak om ny tillatelse etter forurensningsloven for Lindum sin virksomhet i Drammen. Lindum fant flere av vilkårene i dette vedtaket urimelig og påklaget vedtaket til Statsforvalteren som igjen oversendte klagen til Miljødirektoratet for videre behandling.

Nå har Miljødirektoratet fattet vedtak i saken og delvis opphevet Statsforvalteren sitt vedtak fra 2022. De mener at flere av vilkårene i tillatelsen må vurderes på nytt, særlig vilkår knyttet til den utvidede rammen for deponering av forurensede masser, generell vannhåndtering og tidsfrister for innføring av nye vilkår. Miljødirektoratet ber Statsforvalteren ta søknaden opp til ny behandling under de forutsetninger som direktoratet nå har satt.

Tillatelse per 2019 gjeldende inntil videre

I påvente av ny behandling vil tillatelsen per november 2019 gjelde, men med endringer som hensyntar tillatelsen fra 2022 som nå er delvis opphevet. Dette gjelder bl.a. Lindums behandling av oljeholdig avfall, sortering og kverning av blandet avfall, omlasting og mellomlagring av våtorganisk avfall og restavfall, samt kverning av returtrevirke og impregnert trevirke.

Miljødirektoratet mener at saken ikke er tilstrekkelig opplyst. I forbindelse med utarbeidelse av den nye tillatelsen ba Lindum om dialog med Statsforvalteren for å avklare flere vesentlige punkter. Lindum opplevde i liten grad å få mulighet til dette. Flere av vilkårene knyttet til vannhåndtering og rensing i den nå delvis opphevete tillatelsen er fastsatt uten tilstrekkelig informasjon om hva som vil være mulige og hensiktsmessige løsninger, herunder også hva som er mulig å realisere innen gitte tidsrammer.

Miljødirektoratet mener at Statsforvalterens vurdering av vannforskriften har vært mangelfull. Direktoratet gir føring om at rensing av utslippsvann fra Lindums deponi og andre aktiviteter bør vurderes sammen med eksisterende kommunalt renseanlegg og nytt renseanlegg som Drammen kommune har besluttet å bygge.

Plan for videre fremdrift

— Vi er glade for at avgjørelsen nå er kommet, og at vi har fått medhold i flere av punktene vi har argumentert for i klagen, sier administrerende direktør Pål Smits.

Lindum er tydelig på at utbedringer skal gjøres, men har med klagen ytret et sterkt ønske om å få medvirke i planleggingen av disse. Vilkårene knyttet til vannhåndtering i ny tillatelse skal bl.a. ta hensyn til den planen som Lindum har jobbet fram over flere år og er godt i gang med gjennomføring av. Direktoratet har vist forståelse for at det er krevende å etablere nye systemer for vannhåndtering på et allerede eksisterende anlegg der vannhåndteringssystemet ble etablert for mange år siden, og med andre krav som utgangspunkt.

— Det er avtalt dialogmøte med Statsforvalteren for å avklare veien videre slik at Statsforvalteren kan behandle tillatelsen på nytt. Lindum vil i den forbindelse bidra med ytterligere informasjon. Det er derfor p.t. ikke mulig å si noe om når en ny tillatelse vil foreligge og hvilke endelige vilkår som vil inngå i denne, avslutter Smits