Setter kursen videre for arbeid med overskuddsmasser

Det landsomspennende prosjektet EarthresQue med forsvarlig forvaltning av masser på agendaen er nå halvgått i prosjektperioden på 8 år. Lindum er en av prosjektpartnerne og har knyttet mange av sine forskning- og innovasjonsprosjekter inn hit.

Økonomisk og miljømessig forsvarlig forvaltning

I uke 38 deltok Lindum på EarthresQue sitt årsmøte på Karljohansvern i Horten.

Det landsomfattende prosjektet EarthresQue handler om økonomisk og miljømessig forsvarlig forvaltning av overskuddsmasser som stein, løsmasser og organiske masser. Disse kan for eksempel komme fra store infrastrukturprosjekter. Målet er å finne gode systemer for utnyttelse av massene som råvarer inn i noe nytt. Prosjektperioden er satt til 8 år som nå er halvgått.

— Årsmøtet tegnet opp retningen og prioriteringene for siste halvdel av prosjektperioden, forklarer leder for FoU i Lindum, Terje Kirkeng. Han og tre kollegaer deltok, og ekstra hyggelig var det at Lindum under samlingen vant pris for årets nysgjerrigper og aktive deltagelse.

MASSE masseprosjekter på gang

— Lindum har mange prosjekter gående knyttet til massehåndtering og deponi, og har valgt å koble flere av disse inn i EarthresQue, forteller Terje. EarthresQue er et senter for forskningsbasert innovasjon (SFI), og består av 33 prosjektpartnere fra privat, offentlig og kommunal sektor. Her er samarbeidsmulighetene mange, og tilgangen på kompetanse stor.

— Prosjektene er vidtspennende. Vi jobber blant annet med utvikling av nytt og mer effektivt deponidesign, rensing av sigevann fra deponier, håndtering PFAS-forurensede masser, bunnaske, topptetting med overskuddsmasser og håndtering av syredannende gneis, forteller han.

  • EarthresQue (SFI) er et senter for bærekraftig bruk av overskuddsmasser og avfall i den sirkulære økonomien.
  • Senteret er finansiert av Norges forskningsråd og partnere i senteret
  • Målet er å utvikle teknologier, løsninger, verdikjeder og rammevilkår for en mer bærekraftig håndtering og behandling av disse massene.
  • Les mer om EarthresQue her.