Fakta om Lindum Oredalens søknad (debattinnlegg)

Dette er en gjengivelse av debattinnlegg publisert i Røyken og Hurum avis 4. desember 2024. Innlegget er skrevet av administrerende direktør i Lindum, Pål Smits. Smits har også rollen som styreleder i Lindum Oredalen AS. Innlegget er et svar på tidligere debattinnlegg som omhandler Lindum Oredalens søknader hos Statsforvalter.

Søker om strengere krav enn dagens

I et debattinnlegg av Terje Rønhovde i RHA den 29. november fremsettes det en rekke feilaktige påstander knyttet til Lindum Oredalen sine søknader til Statsforvalteren. Jeg vil derfor redegjøre for fakta. Det er to søknader til behandling hos Statsforvalteren; en som omhandler permanent endring av rensekrav for vannavrenning fra PFAS-forurensede masser og en som omhandler mottak av masser med kombinasjon av PFAS-forurensning og metaller fra Kjeller flyplass.

I gjeldende tillatelse har Lindum lov til å ta inn masser forurenset med PFAS under forutsetning av at de deponeres i egen celle som lukkes og hvor avrenningen håndteres etter bestemte kriterier i tillatelsen. Lindum utvikler nye renseløsninger og har nå forbedret løsningene i forhold til de kravene som i dag ligger i tillatelsen. Derfor søker vi på permanent basis om endring av vilkårene i tillatelsen på dette punktet. Det legges inn flere målepunkter for kontroll og oppfølging av avrenningen. De nye kravene Lindum søker om er vesentlig strengere enn kravene i den eksisterende tillatelsen, ettersom den nye (ett-trinns) renseløsningen er bedre enn den gamle (to-trinns) løsningen. Målinger viser en betydelig reduksjon av PFAS-forbindelser i vannet fra PFAS-cellene, som slippes på sigevannssystemet, etter ny renseløsning.

Masser fra Kjeller flyplass

Lindum Oredalen har vunnet et anbud på å ta imot og sluttbehandle (deponere) forurensede masser fra Kjeller Flyplass. Miljøoppryddingen på Kjeller flyplass gjennomføres etter pålegg fra Miljødirektoratet, med hensikt å fjerne miljøskadelig forurensning i grunnen for å hindre ytterligere forurensning av den nærliggende Nitelva, som ender i Øyeren og følgelig også påvirker Glommavassdraget. En andel av massene er forurenset med metaller og defineres som ikke-reaktivt farlig avfall iht. Avfallsforskriften, og kan etter godkjente utlekkingstester deponeres på deponi for ordinært avfall. Slike masser har Lindum i dag tillatelse til å motta. Massene er også forurenset med PFAS. Lindum har, som beskrevet over, tillatelse til å ta imot PFAS-forurensede masser også.

Utfordringen er den andelen av massene som er forurenset med både PFAS og metaller. Tillatelsen omtaler ikke spesifikt denne kombinasjonen, ikke fordi det er vurdert som ulovlig og uakseptabelt, men fordi Lindum i forbindelse med tidligere søknader ikke har søkt om denne kombinasjonen. Lindum tolket, i samråd med ekstern juridisk bistand, at eksisterende tillatelse åpnet for behandling av masser med en kombinasjon av metaller og PFAS, og inngikk derfor avtale med Forsvarsbygg om mottak av disse massene.

I etterkant av kontraktsinngåelse ble Lindum gjort oppmerksom på at Statsforvalter tolker tillatelsen annerledes. Statsforvalter gjorde det da klart at det er behov for en endring av tillatelsen for å presisere at tillatelsen også gjelder kombinasjonen av PFAS-forurensning og metaller. Av hensyn til fremdrift i dette viktige miljøoppryddingsprosjektet ble det derfor søkt om en midlertidig tillatelse til å ta inn disse massene. Det er av Forsvarsbygg estimert 5 000 tonn, men erfaring viser at mengden kan endres underveis i prosjektet, derfor er det søkt om 8 000 tonn for det konkrete prosjektet

Ingen økning i transport

Det er flere som reagerer på transporten, inkl. Rønhovde. Vi må derfor understreke at søknaden ikke vil medføre noen endring i trafikkbildet. Det blir ingen flere trailere som følge av vår søknad, da disse massene ikke kommer i tillegg til andre masser til Lindum, men istedenfor. Verken bemanningen eller behandlingskapasiteten på anlegget er endret for å ta imot disse massene.

Når det gjelder oppfølging fra tilsynsinspeksjonen av Statsforvalter fra 2023 hevder Rønhovde at Lindum har hatt en defensiv holdning. Dette stemmer ikke. Alle avvik er blitt lukket, og Statsforvalteren avsluttet tilsynet i brev datert 15. januar 2024. Det er vesentlig strengere kontroll nå enn tidligere, både i forhold til egne aktiviteter og aktiviteter før oss i aktivitetslinjen. Lindum ser positivt på økt kontroll og samarbeid med Statsforvalter og andre tilsynsmyndigheter. Den omfattende kontrollaksjonen i 2023 har hjulpet både oss og andre aktører i bransjen til å forbedre rutiner og kunne etterleve et omfattende og krevende regelverk.

Eierstrategi

I relasjon til spørsmålet om Asker kommune, så forholder Lindum Oredalen AS seg til gjeldene eierstrategi, som i sin tid ble vedtatt av Hurum og Røyken kommuner og morselskapet Lindum AS. Det er stort fokus på bærekraft og sirkulærøkonomi hos begge eierne og i selskapet. Deponiet har en veldig viktig rolle i bærekraftig massehåndtering. Masser som inneholder forurensninger som ikke på en hensiktsmessig måte kan behandles slik at massene kan ombrukes, må ut av kretsløpet, slik at forurensningene ikke spres videre.

Lindum Oredalen AS er stolte over å bidra til miljøoppryddingen på Kjeller flyplass som vil forbedre vannkvaliteten i Nitelva og Glommavassdraget, og vi bruker mye ressurser for å sørge for at avrenningen fra PFAS-cellene våre blir godt renset slik at ikke vårt nærområde blir påvirket.

Lenke til debattinnlegget: Natur og miljø, Tofte | Det fremsettes en rekke feilaktige påstander om Lindum Oredalens søknad - her er fakta