Lindum Oredalen får avslag fra Statsforvalter

Lindum Oredalen har fått avslag på sin søknad om mottak av forurensede masser fra Kjeller flyplass. Her finner du utdrag fra saken og spørsmål og svar knyttet til vannhåndtering og mer.

Har bedt om dialog med Statsforvalter

Statsforvalteren har avslått søknaden til Lindum Oredalen AS om midlertidig tillatelse til å deponere inntil 8 000 tonn PFAS-holdige masser som er klassifisert som farlig avfall. Daglig leder i Lindum Oredalen AS, Ola Foyn, sier de har forståelse for enkelte synspunkter fra Statsforvalteren, men er uenige i vedtaket.

– Vi mener konsekvensene av vedtaket blir en behandling av de forurensede massene som ikke er til det beste for miljøet. I dette tar vi hensyn til både forurensningen i massene og energibehovet for behandling av massene, svarer Foyn og utdyper: – Når det gjelder miljøaspektene relatert til vedtaket, er Lindum av en tydelig oppfatning av at alternative behandlingsløsninger for dette avfallet vil medføre negative miljøkonsekvenser. Vi er derfor uenige i vedtaket fra Statsforvalter og ønsker en dialog for å sikre en løsning som ivaretar disse massene på en forsvarlig og trygg måte, til det beste for miljøet.

Spørsmål og svar:

Spørsmål: Generelt, hva vil du si til avslaget gitt av Statsforvalteren?

Svar: Vi har forståelse for enkelte synspunkter fra Statsforvalteren, men er uenige i vedtaket. Vi mener konsekvensene av vedtaket blir en behandling av de forurensede massene som ikke er til det beste for miljøet. I dette tar vi hensyn til både forurensningen i massene og energibehovet for behandling av massene.

Spørsmål: Har dere eller kommer dere til å klage på avslaget?

Svar: Vi har bedt om en dialog med Statsforvalteren og har derfor enda ikke avgjort om vi vil klage på vedtaket.

Spørsmål: Hva betyr avslaget for dere?

Svar: Det er for tidlig å si noe om potensielle økonomiske konsekvenser for Lindum, men våre kunder skal ikke være skadelidende som følge av dette vedtaket fra Statsforvalteren. Når det gjelder miljøaspektene relatert til vedtaket er Lindum av en tydelig oppfatning av at alternative behandlingsløsninger for dette avfallet vil medføre negative miljøkonsekvenser. Vi er derfor uenige i vedtaket fra Statsforvalter og ønsker en dialog for å sikre en løsning som ivaretar disse massene på en forsvarlig og trygg måte, til det beste for miljøet.

Spørsmål: Hvorfor har dere ikke hatt bedre kontroll på overvann etter så mange år med drift?

Svar: Dette er sammensatt og krever et utfyllende svar:

Vannhåndteringssituasjonen på deponiet i Oredalen er sammensatt, og i hovedsak har Lindum god kontroll på vannhåndteringen. Likevel er det punkter der vi ikke har vært flinke nok over tid, primært med risikovurderinger. Statsforvalteren påpeker, med rette, at det har vært gjentagende overløp fra sigevannsdammen til Sageneelva. Dette er sterkt beklagelig og allerede ved første registrerte avvik iverksatte vi en rekke tiltak for å overvåke og bedre situasjonen.

  1. Ved ethvert overløp fra sigevannsdammen gjennomføres det prøvetaking og analyser av sigevann og Sageneelva oppstrøms og nedstrøms utslippspunktet. Vi har derfor god kontroll på faktisk miljøpåvirkning i denne sammenheng. Ved tilfeller av overløp har dette vært relatert til snøsmelting og/eller kraftig nedbør hvor vannføring i elva har vært stor. Den målte miljøpåvirkningen av en relativt liten mengde sigevann i overløp har derfor vært veldig liten.
  2. Årsaken til dette avviket er i hovedsak relatert til redusert kapasitet på utløpsledningen til sjøen. Dette er en kommunal ledning som ble bygget i forbindelse med gamle Røyken og Hurum kommuners avfallsdeponi på 90-tallet. Lindum har helt siden første registrerte avvik ønsket å utbedre denne ledningen, men må ha nødvendige tillatelser fra kommunen, grunneiere, NVE og Statsforvalter for å kunne gjennomføre dette arbeidet. Med lang saksbehandlingstid i ulike instanser er enda ikke alle godkjennelser på plass. Det var derfor gledelig å se at tillatelsen fra Statsforvalter ble gitt i dag tidlig. Vi forventer komplett godkjenning og at arbeidet vil gjennomføres i løpet av 2025.
  3. Det er også gjennomført en rekke andre tiltak for å redusere sannsynligheten for overløp, blant annet er det modifisert og økt kapasitet for fordrøyning av vann fra deponiet til sigevannsdammen, samt iverksatt topptettingstiltak på deponiet for å redusere mengden sigevann. Permanent topptetting av deponiet er en omfattende og kompleks jobb og som må planlegges godt – denne konstruksjonen skal beskytte de forurensede massene til evig tid. Intern fagekspertise på deponiteknikk og anleggsteknikk har i samarbeid med ulike eksterne eksperter på grunnteknikk, vannhåndtering og deponikonstruksjoner utarbeidet et teknisk underlag for bygging av topptettingen av deponiet. Arbeidet er påbegynt og i løpet av året ferdigstilles den første etappen. Dette arbeidet vil pågå i mange år fremover, i takt med oppfylling av deponiet, og vil gradvis redusere mengden sigevann fra dagens deponi.
  4. Videre er det gjennomført en rekke tiltak i forbindelse med rensing av vann fra deponiet. Renseprosessen ved anlegget fungerer godt for å fjerne avfallsstoffer og forurensninger. Likevel har vi noen utfordringer relatert til tilstrekkelig fjerning av utfelte partikler ved tilsetning av fellingskjemikalier i renseanlegget. Dette medfører i perioder at vannet har høyere innhold av partikler enn grenseverdiene, altså som en konsekvens av renseprosessen. Lindum ønsker å gjøre det som er best for miljøet, og det er åpenbart at det er bedre å rense vannet, selv med den konsekvensen at det er avvik på en parameter, enn at det slippes urenset sigevann ut i sjøen (selv om det i de fleste tilfeller ville vært innenfor kravene fra Statsforvalter).

I forbindelse med spesifikk rensing av sigevann fra PFAS-cellene stemmer det, som Statsforvalter skriver, at det tidligere har vært utfordringer relatert til vinterdrift. Lindum har i flere år drevet omfattende utviklingsarbeid for renseløsninger for vann med PFAS-forurensning i samarbeid med både nasjonale og internasjonale fagekspertmiljøer. Dette har resultert i flere oppdaterte renseløsninger som har redusert utslippet av PFAS fra PFAS-cellene betydelig. Dagens renseløsning er nå så bra at det i lengre tid ikke har vært registrert noen PFAS-forurensning i vannet fra PFAS-cellene. Dagens løsning er også industrialisert og sikret mtp. vinterdrift slik at det har vært kontinuerlig rensing siden februar 2024.

Spørsmål: Tar dere kritikken fra statsforvalteren innover dere, og hva vil dere gjøre for å imøtekomme tilbakemeldingen fra Statsforvalteren, men også høringsparter som Tandberg, Anthon Eiendom, naboer og Naturvernforbundet lokalt?

Svar: Avvikene Statsforvalteren henviser til er selvrapportert, så uavhengig av denne kritikken fra Statsforvalter er Lindum Oredalen godt kjent med at det fortsatt finnes forbedringspunkter innen vannhåndtering, og vi mener å vite mye om hvordan dette skal løses på best mulig vis. Lindums ansatte går på jobb hver dag for å finne de beste løsningene for miljøet, og det har vi mange eksempler på at det er gjennomført tiltak og forbedringer de siste årene.

Du kan lese den åpne saken i Røyken og Hurum avis her.