Møt NTNU-student Sigurd

Samspill mellom arbeidsliv og utdanningsinstitusjoner er viktig for at dagens studenter skal få relevant kunnskap innen avfalls- og gjenvinningsbransjen før de kommer ut i arbeidslivet. Lindum samarbeider med flere utdanningsinstitusjoner, og hver sommer tilbyr vi lønnet sommerjobb til en student.

— Jeg er veldig glad for all erfaringen jeg fikk hos Lindum gjennom sommeren, forteller Sigurd Hansen Gunnes. Han er student ved NTNU i Trondheim og begynte som sommerstudent hos oss sommeren 2024. Han forteller om varierte oppgaver innen ulike felt, og gleden over å kunne jobbe selvstendig å få rom til å planlegge egne, mindre forskningsprosjekter.

Sigurd går linjen Miljøtoksikologi og naturmiljøkjemi og er nå i gang med masteroppgaven sin som omhandler rensing av PFAS-forurenset vann. Han kom i kontakt med Lindum via sin veileder som var involvert i flere PFAS-prosjekter, og som kunne sette Sigurd, som allerede da interesserte seg for dette fagområdet, i kontakt med prosjektleder FoU Katinka i Lindum.

Mye tid i laben

— I masteroppgaven min ser jeg på hvorvidt det er mulig å bruke en kombinasjon av flokkulering og biokullsorpsjon for å mer effektivt rense PFAS-kontaminert vann. Fokuset ligger på kortkjedet PFAS, utdyper han. I Lindum får han god tilgang på input til forsøkene, her er fokuset på vannhåndtering høyt og Sigurd har blant annet brukt sigevannet fra deponiet i noen av sine forsøk.

— Jeg pendler mellom Trondheim og Drammen i et par uker av gangen. I Trondheim jobber jeg teoretisk med masterskriving eller forberedelser til lab arbeid. Når jeg er på Lindum, bruker jeg all min tid i laben.

Han forteller at Lindum har et hus vegg-i-vegg med sengeplasser for at medarbeidere fra andre steder i Norge skal ha et overnattingstilbud. Sigurd har også benyttet dette i ukene har er i Drammen.

Kjenner stor interesse for ressursutnyttelse

Avklaringene rundt den konkrete problemstillingen i masteroppgaven ble forsinket, og derfor fikk ikke Sigurd startet på oppgaver direkte knyttet til den i løpet av sommeren som planlagt. Det skulle han gjerne sett at hadde gått raskere.

— Da kunne oppgavene mine gjennom sommeren vært enda tettere knyttet til masterprosjektet mitt, forteller han. Likevel er sekken med nyttige erfaringer fra arbeidslivet og kunnskap om spennende forskningstemaer godt på vei til å fylles opp.

— Jeg har fått være med på praktisk arbeid, alt fra labarbeid, måling av vannparametere i felt til å operere større maskiner som pyrolyse- og tørkeanlegg, sier han. Innsikt i hvordan avdelinger og fagfolk jobber sammen på tvers i Lindum synes han også har vært fint å erfare, og ikke minst har interessen for avfallshåndtering og ressursutnyttelse fått ekte fotfeste hos han.