Lindum Oredalen mottok brannavfall etter storbrann i i Fredrikstad

Lindum Oredalen mottok tidligere i år asbestholdig brannavfall etter brannen på Hotell Fredrikstad. Fordi avfallet inneholdt uforbrent trevirke måtte Lindum søke om dispensasjon for å ta imot.

Søkte dispansasjon

—Lindums deponi i Oredalen er godkjent mottak for asbest, men siden avfallet hadde høyt innhold av trevirke, altså en TOC høyere enn 10%, måtte vi søke Statsforvalter om en dispensasjon i vår tillatelse for å ta imot dette, forteller salgssjef i Lindum Ivar Ugland.

Han kan fortelle at ingen deponier i Norge har siden deponiforbudet om organisk innhold som kom i 2009 hatt generell tillatelse til å deponere avfall over denne grensen. Forbudet handler om at det ikke skal bli gassutvikling på moderne deponier slik det ble på de gamle fyllingene. Det hører med til sjeldenhetene at slikt avfall forekommer og må håndteres ved deponering. De få enkeltleveransene slik som avfallet fra Fredrikstad-tomten utgjør så lite at det ikke har betydning for hverken miljø eller klima.

— Det er helt vanlig at deponier søker om dispensasjon i slike tilfeller, forklarer Ugland.

På bildene under vises håndteringen av avfallet i tette sekker samt resultatet etter deponering.

Håndtering av asbest

Asbest er et materiale som i stabil form er ufarlig, men der støvet er helseskadelig. Det er derfor svært viktig at håndteringen av asbest foregår på skånsomt vis for å forhindre støving.

— Når asbest leveres til vårt deponi skal det komme pakket helt tett. Ved deponering tippes det ikke som annet avfall, men de lukkede storsekkene løftes varsomt av bil og plasseres i egne celler i deponiet hvor det dekkes til fortløpende. På den måten har vi kontroll hele veien, forklarer Egon Johannesson som jobber som anleggsleder ved deponiet i Oredalen hvor avfallet ble tatt imot.

Ugland forteller at Lindum har solid erfaring med asbestholdig avfall. Det ble utført en risikovurdering i forkant, og tillatelse og krav ble grundig gjennomgått. I påvente av dispensasjon fra Statsforvalter ble avfallet lagret innendørs.

Lagret i egen asbest-celle

Nå er massene deponert i en egen asbest-celle dimensjonert for dette formålet.

— Vi har brukt GPS-tracking for å ha kontroll på plassering av massene for ettertiden, forklarer Johannesson og understreker at siden asbesten ligger godt pakket inn og er lagt i tett celle, er det ikke risiko for spredning til omgivelsene.

I etterkant av leveransen har Lindum levert en rapport til Statsforvalter som beskriver alle relevante detaljer for oppdraget.