Søknad om endring av tillatelse
Lindum Oredalen AS har to søknader inne hos Statsforvalter. Den ene søknaden handler om en presisering i dagens tillatelse for mottak av PFAS-forurensede masser, mens den andre handler om teknisk løsning for rensing av sigevann fra deponicellene der slike masser lagres. Lindum ønsker med sistnevnte søknad at rensekravene skjerpes, og vil bruke nyutviklet rensemetode til å oppnå disse. Dersom Lindum får medhold i dette vil nye krav bli på linje med de strengeste i bransjen.
Ny renseløsning gir bedre effekt
I dagens tillatelse står det beskrevet under Håndtering av sigevannet fra PFAS-cellene at: «PFAS skal overvåkes på tre punkter fra cellen: før første filter, mellom første og siste filter, og etter siste filter.» Denne formuleringen beskriver hvilken renseløsning Lindum skal benytte, mens Lindum søker om å endre denne formuleringen til å heller omhandle utslippskrav i form av grenseverdier.
Med dette endringsforslaget setter Lindum strengere krav til seg selv og egne renseløsninger.
— Vi ser at vi oppnår bedre renseeffekt ved å benytte en nyutviklet metode, forklarer Driftsdirektør i Lindum, Ola Foyn og utdyper: Vi mener det er mest fornuftig at det er grenseverdiene som skal være førende, ikke valg av løsning.
Det andre poenget i søknaden omhandler bruk av sorbent. Dette er materialer med gode egenskaper til å binde f.eks. metaller eller organiske miljøforurensninger. Aktivert kull er et godt eksempel på en slik sorbent. I dagens tillatelse står det: «Bunnen av cellene skal være dekket med sorbent som binder PFAS og gjør at minst mulig går ut med sigevannet fra cellene». Lindum peker på at med dagens kunnskap og nyutviklet renseløsning blir bruk av sorbent overflødig. Det bør derfor heller ikke stå som et krav i tillatelsen.
— Et slikt sorbentlag ble fra tidligere sett på som en supplerende rensefunksjon og sikkerhet til de relativt enkle rensefilterne som ble etablert på sigevannsledningen, forklarer Ola. Han sier at kravene i dagens tillatelse har sammenheng med at den ble gitt tilbake i 2017 da deponering av PFAS-masser var i tidlig fase både innen deponi- og vannrenseteknisk.
— Siden den gang har vi opparbeidet oss betydelig erfaring med etablering, oppfølging og avslutning av deponiceller med PFAS-holdige masser.
Søker om presisering
Parallelt med strengere krav til renseløsning søker Lindum Oredalen også om en presisering i dagens tillatelse. Kort forklart handler dette om at selskapet har tillatelse til å ta imot PFAS-forurensede masser og stabilt, ikke reaktivt farlig avfall.
— Tidligere i år kom det frem at Statsforvalter mener tillatelsen ikke inkluderer kombinasjonen av disse to, en tolkning Lindum er uenig i, forklarer Ola.
Lindum mener fra et miljøfaglig synspunkt at det er mest fornuftig at tillatelsen slik den er gitt, også omfatter kombinasjonen av disse avfallsfraksjonene. Sakens praktiske betydning er liten da behandlingsmetoden vil være den samme for kombinasjonen av disse fraksjonene, som for hver enkelt. — Massene vil legges i egne spesialceller hvor krav til merking, sigevannsoppsamling og topptetting gjøres i henhold til kravene, avslutter han.
Statsforvalter har sendt søknaden på høring med frist 25. november.
Saken er omtalt i rha.no som du kan lese her.