Fra lastebilsjåfør til biogassoperatør

Lars Stensrud har sett Lindum fra mange kanter, og jobber i dag som biogassoperatør der han behandler kloakkslammet fra Drammens innbyggere. Den ydmyke Lindumeren feiret 10 år i selskapet i fjor høst, og har som mantra å si ja til de oppgavene som kommer hans vei. At det gir ny lærdom og spennende muligheter har han fått erfare flere ganger.

Biogassoperatør Lars Stensrud skrur på ventil i anlegget

Begynte som operatør i forbehandlingsanlegget

— Jeg ble ansatt i Lindum i 2012 som operatør i forbehandlingsanlegget, forteller Lars. Forbehandlingsanlegget er første stoppested for matavfall, fett og alkoholholdig drikke som kommer inn til Lindums anlegg i Drammen. Her omgjøres det til en tynn suppe som kalles substrat, og som biogassanlegget lettere fordøyer når det skal lages biogass og gjødsel.

— Jeg husker at det var vedlikeholdsstopp i anlegget første dag på jobb, og jeg ble stående med hendene dypt ned i matavfall for å plukke ut plast som hadde kilet seg fast, forteller han. Han beskriver seg selv som en enkel bondegutt fra Dokka, nå bosatt i Vikersund, og med en nese som tåler det meste.

Ser mange muligheter i ordet «ja»

Han har sett Lindum fra flere vinkler enn de fleste; fra forbehandlingsanlegget der det hele startet, fra hjullaster, gravemaskin, bulldoser og til lastebil. Han er kjent for å stille opp der det trengs, og som en mann der smilet sitter løst. Han forteller om muligheter som har kommet og kunnskap han har fått fordi han har kunnet si ja til oppgaver som har ligget litt utenfor hans stillingsbeskrivelse.

Og læringskurven har fortsatt for Lars. Sensommeren 2017 fikk han ny jobb som biogassoperatør i anlegget som behandler kloakkslam fra hele Drammensregionen. Her er han en del av et team med prosessoperatører som samarbeider tett.

— Jeg flyttet meg egentlig bare likt med substratet jeg behandlet i forbehandlingsanlegget. Det reiser jo også videre til biogassanlegget, og det samme gjorde jeg, sier han. Her preges hverdagen av vedlikehold, prøvetaking og oppfølging av gassproduksjonen. Og for en fersk biogassoperatør lot ikke utfordringene vente på seg. Anlegget er komplekst, og Lars sin leder ble alvorlig syk i en lengre periode. Da måtte han lære fort: — Jeg har driti meg ut flere ganger! humrer han. Heldigvis hadde han kollegaer å støtte seg på, og i dag føler han seg trygg i anlegget.

Liker best å løse praktiske oppgaver

Han har valgt bort skolebenk og fagbrev, for det er det praktiske arbeidet han liker best. Han forteller om en forkjærlighet for å skru og finne løsninger, og gleden av å oppleve at det han har sett for seg fungerer i praksis. — Det er tidkrevende å reparere pumper, men så moro når det går bra. Man kan ikke se om det er vellykket før man trykker på play igjen. Hvis pumpa da er tett er det en veldig god følelse!

Å bli kastet ut i utfordringer, og å lande på begge beina var nettopp bakgrunnen for at han på Lindumtur i september ble stemt frem som «Årets ansatt». Selv satt han uvitende hjemme i sofaen med biogassvakt og Pink Floyd på TV`en da en kollega sendte han melding og fortalte at han hadde vunnet.

— Jeg ble veldig overrasket, og skjønte ikke helt hvorfor. Men det har jeg jo blitt fortalt i etterkant. Det er klart at det ble en bratt læringskurve for meg som ny i biogassanlegget, med sykdom og pandemi. Det har vært tøft, men det har samtidig gått veldig fint, og jeg har fått mye god hjelp fra dyktige kollegaer.

Så hvorfor Lindum i ti år? Svaret kommer ganske så kontant: — Jeg får vise frem hva jeg kan! I Lindum opplever jeg at ideene mine blir hørt, og jeg har fått mye tillit underveis og blitt involvert i beslutninger og prosjekter som jeg synes er interessante.