Pinnsvinet kan være en viktig alliert i hagen, særlig hvis du ønsker hjelp til bekjempelse av snegler og andre kryp. Pinnsvinet spiser nemlig en del uønskede insekter og kryp, og rydder opp i hagen!

EN ALLIERT I KAMPEN

Man skal være glad hvis man får pinnsvin i hagen! Ikke bare er de søte å se på, men de spiller også en rolle i den biologiske bekjempingen av insekter og kryp i hagen. De er også hevdet at pinnsvinene er et viktig våpen mot brunsnegleinvasjonen i norske hager, men hvilken effekt de faktisk har, er i følge Erling Fløistad i NIBIO ikke dokumentert, men at alle bløtdyr i utgangspunktet står på menyen til pinnsvinene. De som har hatt pinnsvin og brunsnegler i hagen kan fortelle at de er avhengige faktorer: har man hatt brunsnegler, har man nå pinnsvin. Og har man mistet pinnsvinene i hagen, merker man mer snegler.

Det kan imidlertid ta flere år får man virkelig kan merke effekten av pinnsvinene; årsaken til dette er at de foretrekker de små sneglene og eggene, og lar de store, slimete sneglene få være. men ved å spise egg og små snegler, blir det med tiden færre store snegler.

Har du pinnsvin i hagen, vil du uansett ha en alliert i kampen mot sneglene. Det er derfor viktig å legge til rette for at disse dyrene trives. Det kan du gjøre ved å bl.a. ha noen gjemmesteder i hagen der det er litt uorden og legge til rette for frostfrie overvintringsplasser. Når du først har fått pinnsvin som trives i hagen, kan det være lurt å ikke gjøre så store endringer.

4 TIPS TIL Å FÅ PINNSVINET TIL Å TRIVES I HAGEN

  1. Hold hagen giftfri
  2. Sørg for at pinnsvinet har gjemmesteder; høyt gress, hekker, buskas, terrasser, vedstabler, paller, kvist og kvast er alle kjærkomne tilholdssteder for disse dyra.
  3. Hold hunder i sjakk og lær barn å ta hensyn til pinnsvin.
  4. Vet du at det er pinnsvin i området, kan du hjelpe de litt. Sett uten en liten fôringsstasjon med tørrfôr beregnet på valp eller kattunge. Ikke gi pinnsvinet melk, men heller en liten skål med rent vann.