Hvis du kan utnytte skadedyrenes naturlige fiender, begrenser man utviklingen deres og skaper en balanse uten bruk av skadelige giftstoffer.

LA NYTTEDYRENE GJØRE JOBBEN

Det er svært frustrerende når man har lagt ned penger og tid for å få en fin hage, og må stå å observere at snegler, lus og larver kommer og overtar hele selskapet. Ideen om en idyllisk hage kan da raskt forvandles til et sorgens kapittel. Men det finnes heldigvis måter å unngå dette på. Ved å skåne og legge til rette for nyttedyr som livnærer seg på skadedyrene, kan man både redde plantene og sin egen forstand.  Med nyttedyr menes i denne sammenhengen insekter og små kryp

Den som lærer seg et og annet om nyttedyr og biologisk bekjemping, kan både spare miljøet, penger og skuffelser. At marihøna spiser bladlus kjenner mange til, men visste du at blomsterfluen, gulløyen og løpebiller også gjerne mesker seg med lus? Det fine med nyttedyrene er at de jobber kontinuerlig, og helt uten forurensning av omgivelsene.

For hageeiere er det viktig å huske på at insektsmidler kun skal brukes hvis problemet med skadedyr blir for omfattende eller alvorlig til at det kan håndteres på annen måte. Det er også lurt som hageeier å gjøre seg kjent med de vanligste nytte- og skadedyrene, så man ikke dreper feil når man er ute på «tokt». Det vil f.eks. være veldig dumt å drepe larvene til marihøna, som senere i livet ville vært en ivrig bladlusjeger.

TÅLMODIGHET

Velger man å bruke nyttedyrene i stedet for kjemisk bekjempelse, er timingen alfa og omega. Har roseknoppene allerede fått klumper med lus, kan biologisk bekjemping ta veldig lang tid. Det kan da være greit å bruke en spray i tillegg. Men man kan heller ikke sette inn nyttedyrene for tidlig, for hvis det ikke er kommet særlig lus enda, vil de finne seg et annet sted å spise i stedet.

I Norge er det ikke tillatt å kjøpe/selge nyttedyr for privatpersoner, og det føres heldigvis strenge kontroller av import av planter og dyr. Det man imidlertid kan gjøre selv, er å samle f.eks. marihøner man finner rundt i hagen og overføre de til planter som er angrepet av bladlus et annet sted i hagen. Hvis du bor i nærheten av skogen, vil det naturlig være mer insekter i hagen din enn om du bor i urbane strøk. Du kan lokke til deg insekter med insektshotell eller fuglekasser.