Biene er vår viktige pollinator, og derfor må vi passe på at disse verdifulle insektene trives! Lag hjemmesnekrede insektshotell, la det vokse litt vilt i hagen eller plant mange ulike blomster biene liker – eller aller best: gjør alt sammen!

Veldig mage av plantene vi spiser må pollineres av insekter for at de skal sette frukt, og bier og humler er viktig for denne pollineringen, sier entomolog ved Naturhistorisk museum Lars Ove Hansen. Han forteller at for at insektene skal kunne formere seg, trenger de et sted å bo. Derfor kan insektshoteller bidra til at biebestanden opprettholdes i by-og villastrøk.

Dagens hager er gjerne alt for velstelte, og innbyr ikke til langvarige boforhold for våre viktigste pollinatorer. Ute i naturen bor for eksempel en del biearter gjerne i morkne stammer der larver har laget hull og ganger. Vil du hjelpe til så biene får en lettere boligjakt? Da kan du bruke avklipte plastflasker, blekkbokser eller andre beholdere som du fyller med bambusrør, kongler og bark.

 

– Biene går inn i hullene og lager celler av voks som de legger pollen i. Deretter legger de egg, som det kommer larver ut av, forteller Hansen. Ulike arter har ulike preferanser for hullstørrelse, så det beste er å tilby hotellrom med forskjellig diameter.

Visste du at det bare i Norge finnes over to hundre biearter? Flere av disse er utdyrningstruet, og det er derfor veldig viktig at vi mennesker forstår deres behov og kan legge til rette for at de vil trives. Et godt tips er å plassere et innsektshotell i solveggen, for bier kan nesten ikke få nok sol! Og er man redd for at hjelpen skal takkes med et stikk, kan Hansen berolige; – De er ikke så ivrige på å stikke, man må nesten ta dem i hånden for at det skal skje.

Insekthotell er én av flere måter du kan hjelpe de pollinerende insektene på. Her er noen andre tiltak:

* Behold «rotet» i hagen: Det enkleste rådet er å la deler av hagen «forfalle» – døde greiner og strå danner naturlige levesteder for insektene.

* Plant for pollinatorer: Hager blir viktige for pollinatorene når de naturlige leveområdene deres blir ødelagt. Velg derfor planter med mye nektar og pollen, som blomstrer gjennom hele sesongen. En tommelfingerregel er at jo flere ulike planter med pollen og nektar du har, desto bedre er det. Eksempler på bievennlige planter: Selje, fjellflokk, jonsokkoll, sverdlilje, bergmynte, oksetunge, vivendel, hvitbladtistel, myrtistel, bringebær.

* Unngå sprøytemidler: Sprøytemidler er unødvendige, og kan skade både insekter og dyr.

* Så en eng: Slåttemark og slåtteng er blant de aller mest truede naturtypene vi har i landet, og en av hovedårsakene til at villbiepopulasjoner er i nedgang. Sett deg inn i hvordan du kan skjøtte kulturlandskap eller veikanter rundt deg til det beste for insektene.

Bilder: Pinterest

Saken er hentet fra Hegnar.no