De fleste av oss vet at å fly ikke er bra for miljøet, og vi leser tips om miljøvennlige ferier og tenker at neste år blir det oss. Men etter en lang og flott norsk vinter er det rart hvor stor lysten på å bestille seg en tur til azurblått hav, eksotiske smaker og lukter og varmt vær, blir.

Vi forstår deg godt. Det kan være greit å minnes på at dersom du reiser utenlands på ferie må du ikke legge miljøvettet igjen hjemme. Vi har samlet noen tips det kan være lurt å skrive seg bak øret før reisen.

  • Miljøvennlig forflytning

Hva med å i stedet for å praie en taxi leie seg bysykkel eller El-sykkel? Hvis du bare skal korte distanser kan det være vel så hyggelig som å sitte i en bil. Kollektivtransport er også et miljøvennlig alternativ, og hvor tilbudet stadig blir bedre de fleste plasser.

  • Spar på strømmen

Mange ferieparadis og øyer spesielt har begrenset tilgang på vann og strøm. Mange steder må havvann avsaltes før du får vann i dusjen eller springen på hotellet eller strandhåndkleet kan vaskes. Derfor, bruk håndkleet én dag ekstra om du kan, gi beskjed til personalet at sengetøy ikke trenger å byttes hver dag og skru av lys, vifter og aircondition når du forlater rommet.

  • Vær søppelvennlig

Ikke alle land har like gode søpleordninger som Norge, så forsøk å kjøpe minst mulig som generer mye søppel og plast. Det blir fort mye søppel dersom alle turister legger igjen litt. En shampoo- og balsamflaske og f.eks. den billige flytemadrassen det gikk hull på etter to dager. Bruk returordning der det finnes, og plukk med deg dersom du ser plast liggende på stranden eller i naturen ellers.

  • Drikk, spis og kjøp kortreist

Mange av oss reiser på tur for å oppleve andre kulturer, lukter og smaker. Da er det greit at vi er bevisste på nettopp det når vi bestiller mat og drikke, og velger det som er kortreist og lokalprodusert.