Så grønnsaker og urter selv!

Drømmer du om egendyrkede tomater, urter og blomster? Når du skal så frø, er det viktig å bruke en lett, sandholdig jord og starte tidlig. Ta en titt på de <u>jordtypene Lindum har tilby her</u>. Du trenger ikke kjøpe annet enn jord og frø, for selve såingen kan du gjøre i gamle matbeholdere, hermetikkbokser eller brukte melkekartonger.Ulike sorter krever ulik mengde tid for å spire og vokse – noen typer må forkultiveres inne på kjøkkenbenken fra februar, mens andre kan direktesås i hagen i begynnelsen av juni. Dette finner du informasjon om på hver enkelt frøpakke!

Forkultivering

Noen planter krever lengre vekstsesong enn hva den norske våren og sommeren kan by på. Forkultivering betyr å så inne, og plassere plantene ut når det er varmt nok i luften til det. Følg anvisningen på frøpakken for riktig såtidspunkt og blomstringstid. Noen eksempler på grønnsaker og urter som trenger forkultivering er paprika, chili, basilikum, kryspersille, purre, selleri og kålvekster. Så frøene i beholdere, og strø et tynt lag med jord over før du vanner jorda så den blir lett fuktig.

Spire-tid!

Dersom du setter et transperent plastlokk over, vil frøene spire raskere. Du kan også bruke plastfolie. Sett så pottene med god tilgang til dagslys, uten at de står direkte i solen(da vil de små beholderne tørke veldig raskt ut). Anbefalt temperatur for god spiring er 20-24 grader.

Herdeprosessen

Når spirene er ca 10 cm, er det tid for å prikle. Ha da ny, næringsrik jord i større potter og flytt de små plantene ved hjelp av en liten, flat pinne. Pass godt på røttene!La plantene fortsatt stå lyst, og nå kan du starte herdeprosessen. Ha de ute noen timer midt på dagen, i skyggen i starten, for så å gradvis venne de til halvskygge og til slutt sol. Når faren for nattefrost er over, som gjerne er rundt midten av mai, kan du plante de ut. Det er ikke nødvendig å ta de ut og inn, men det viktigste er å ikke være utålmodig. Sett de heller ut litt senere enn litt for tidlig! Det kan være varmt i luften på dagen, og nattefrost selv ut i mai.