Desember og førjulstiden er gjerne forbundet med litt ekstra kos, julegavehandling, pynt og andre innkjøp. Nordmenn handler stadig mer til jul, og med det øker også mengden avfall. Det er viktig å ikke glemme miljøet i all kosen, og ta de små grepene som utgjør forskjellen. Her har vi samlet noen.

1. Spis restemat

Er det en tid der vi handler inn litt ekstra i frykt for å gå tom, er det i jula. Og det kan fort bli en overflod av mat. Blir det rester fra gårsdagens festmiddag, gjør den seg godt på et koldtbord dagen etterpå. Det meste av kjøtt er også godt kaldt, og grønnsaker kan brukes i en salat. Om du ikke serverer det til lunsj, kan det være deilig med én dag i romjulen der dere spiser rester. Det er dyrt nok å handle inn til middager hver dag, så hvorfor ikke ta en «pause-dag» der dere kommer ajour med kjøleskapet?

2. Kildesortere avfallet

Denne er heldigvis for mange nå blitt en selvfølge, men det kan likevel nedprioriteres på julaften fordi det er mye som foregår. Det kan derfor være lurt å forberede søppelposer eller esler til plast, kartong og restavfall før julegaveåpningen settes i gang. Husk at mye julepapir inneholder så lite papir, og så mye lim og andre stoffer at det skal og må sorteres som restavfall.

3.Ikke fyr med glanset kartong og gavepapir

Fordi glanset gavepapir inneholder minimalt med papirfiber, og mest lim og andre stoffer, skal verken det eller behandlet kartong brennes i ovnen hjemme. Det skaper røyk med sotpartikler som er plagsomme for astmatikere, minimalt med varme og mye sot som øker faren for pipebrann.

4. Tenk transport

Samkjøring eller kollektiv transport i jula? Tenk deg om to ganger, kanskje dere er flere som kan kjøre samme bil, eller kanskje dere kan ta toget til fjells?

5. Innpakking

Tenk alternativt: Gjenbruk og minimalt med innpakking. Kanskje du kan bruke gamle aviser, gjenbrukt silkepapir, bakepapir, serviett eller et stoffstykke? Du kan også bruke gråpapir som sorteres som papiravfall. Du kan erstatte plastbåndene med stoffbånd som kan brukes igjen og igjen eller hyssing. Til- og fra lappene kan du lage selv, klippe ut fra melkekartonger eller andre plasser, eller skrive rett på pakken. Du kan også pakke gaven inn i et hvitt ark, og lage dekoren selv. Mer personlig blir det ikke!

6. Alternative julepresanger

Det er ikke nødvendigvis slik at det er de harde og store pakkene dine nærmeste blir mest glad for, og opplevelser trenger ikke bli veldig dyrt. Hyttetur eller telttur sammen til sommeren, barnepass, ryddehjelp, hjemmelagde gaver.. Her er det lov å være kreativ, og bare fantasien setter grenser.