Desember er over oss, og julen nærmer seg med stormskritt. De mest ivrige av oss er kanskje allerede ferdig med gavene som skal ligge under treet i år. Men trenger julegavene egentlig å være harde eller bløte? I en tid der vi blir travlere og travlere og dessuten har det meste vi trenger, er det mange som heller ønsker seg opplevelsegaver enn ting. Her kan du få noen tips til miljøvennlige alternativer å putte under treet i år!

En undersøkelse gjort av Fremtiden i våre hender i 2013 viste at kun 43% av oss ønsker oss harde eller mye pakker under treet, mens 44% ønsker seg opplevelser og tjenester, og resten har god mat og drikke på ønskelisten. Ut av det kan vi lese at nordmenn flest stort sett har det de trenger og vel så det. Men mange av oss synes det er veldig hyggelig å gi noe fint til noen man er glad i, og det skal vi selvsagt fortsette med. Det finnes mange muligheter til morsomme ting man kan finne på, og det er fullt mulig å finne gaver som gleder samtidig som de er miljøvennlige. Hele 30% av norske foreldre mente da at barna fikk for mange gaver året før, og prosentandelen har neppe gått ned siden. En løsning på det kan være å gå sammen flere om finere gaver, gi opplevelses, bruksklær, sportsutstyr som de ønsker seg eller gavekort på medlemsskap i klubber og foreninger eller på et hagesenter. Når våren kommer kan dere dra å kjøpe et frukttre til hagen – og det er fint for miljøet på alle måter.

Ønsker seg myke og harde pakker

Ønsker seg opplevelsesgaver

Ønsker seg god mat og drikke

Så hva kan man gi? Det er mye inspirasjon å hente på nettet, men her har vi plukket ut noen av våre favoritter:

Opplevelsesgaver

Opplevelsesgaver kan være mye, men det kan fort bli både dyrt og krevende hvis man skal reise bort en helg til en storby. I forbindelse med undersøkelsen det refereres til i denne artikkelen, ble det også gjort en sjekk på et utvalg opplevelsesgaver i forhold til miljø, og weekendtur til en europeisk storby havnet nederst på listen. Så hva med å gi bort en aketur i nærområdet i stedet, en fottur i fjellet til sommeren eller en spillkveld? Kinobilletter, lekedag med barna, tur sammen i slalåmbakken, skitur, telttur til sommeren, dansekurs, klatrekurs eller gavekort på en hjemmelaget gourmetmiddag er andre gode forslag.

Hjemmelaget

Er du flink på kjøkkenet, kan du gi bort hjemmelaget brunost, karameller, kling, flatbrød eller småkaker. mange har det travelt i førjulstiden, og rekker ikke å lage dette selv. Du kan også lage f.eks. snaps med bær fra hagen, oppskrift kan du enkelt finne på nettet.

Synes du det er gøy å gi bort hjemmelagde gaver, er et fotoalbum med fine bilder fra det dere har opplevd sammen en kjempefin gave. Hjemmelagde kort som mottakeren kan bruke videre, hjemmelagde meiseboller til småfuglene eller hjemmestrikkede kjøkkenkluter eller raggsokker er andre bruksting det er fint å gi bort. Hva med å gi bort gavekort på husvask, barnepass, kløyving av ved, syhjelp eller andre ting du er god på som kanskje ikke alle andre er? Og husk, er du ikke så flink til å lage ting selv, er ikke det en begrensning! Det mange julemarkeder rundt om i desember som selger lokale produkter og mat, og det er miljøvennlig.