Martin Holm valgte industrimaster i maskinlæring og prediktivt vedlikehold i kombinasjon med jobb i Lindum. Nå er fast jobb i Lindum sikret og mastergraden levert med svært matnyttige resultater: Det innovative analysesystemet han har bygget sparer Den Magiske Fabrikken både tid og penger.

I august 2019 var Martin Holm ferdig med et treårig bachelor-studium ved Universitetet i Sørøst-Norge. Så fikk han øye på en poster på skolen som informerte om muligheten til å ta en industrimaster i maskinlæring og prediktivt vedlikehold i kombinasjon med jobb hos Lindum.

«Prosjektet virket spennende. Jeg var interessert i å forstå hva maskinlæring og big data egentlig betydde i praksis. I Lindum er jeg en del av den fjerde industrielle revolusjon – som i og for seg er nok et «buzz-word» – men det som betyr noe er at jeg får brukt de fine orda til å gjøre noe konkret. Jeg får omsette teori til praksis,» forteller Holm.

 Hos Lindum har Martin Holm fått fast jobb i «Den Magiske Fabrikken» på Sem i Vestfold. Her forvandles matavfall og husdyrgjødsel til klimavennlig biogass for kjøretøy, biogjødsel for produksjon av ny mat – og noe så søtladent som klimavennlige tomater. Dessuten er stedet et populært kunnskaps- og opplevelsessenter for barn og unge som vil lære om gjenvinning, matproduksjon og fornybar energi på en inspirerende måte.

Ved Den Magiske Fabrikken forvandles matavfall og husdyrgjødsel til klimavennlig biogass for kjøretøy, biogjødsel for produksjon av ny mat.

Anlegget på Sem kan minne litt om en miljøvennlig og vesentlig sunnere variant av sjokoladefabrikken til Willy Wonka. Men der Umpa-Lumpaene tar seg av vedlikeholdet i Roald Dahls univers, tilfaller denne oppgaven på «Den Magiske Fabrikken» blant annet den unge industrimaster-studenten. Og selv om kreativitet og nysgjerrighet ligger i bunn for jobben Holm utfører, er resultatet 100% matnyttig: Det innovative data-analysesystemet han har bygget opp, bidrar til å spare virksomheten for både tid og penger.

«Pumper bryter sammen fra tid til annen, men gjennom maskinlæring kan vi forutse når slitasjen blir kritisk. Ved å vedlikeholde og bytte deler før skaden skjer, slipper vi å kjøpe nytt. En full reparasjon av en pumpe kan koste opp mot hundre tusen kroner,» forklarer Holm.

Lindum har vært veldig åpne for å la Holm prøve det han har lært på skolen. Dette er vinn-vinn for både student og bedrift. Holm får satt kunnskapen ut i praksis, mens Lindum får gjort noe nytt de ellers kanskje ikke ville ha prøvd. Holm sier at han liker forskermentaliteten i Lindum. De ansatte her er veldig nysgjerrige og stadig på utkikk etter nye løsninger.

— Ved å vedlikeholde og bytte deler før skaden skjer, slipper vi å kjøpe nytt. En full reparasjon av en pumpe kan koste opp mot hundre tusen kroner.

Martin Holm

«De gangene jeg har lyst til å prøve noe nytt, blir jeg som oftest hørt. Jeg får kanskje ikke lov til å prøve absolutt alt jeg vil, men hvis det er noe jeg synes virker smart, gir sjefene meg stort sett tommel opp,» sier Holm entusiastisk.

 Hos Lindum har Holm fått stor frihet til å velge når han skal jobbe, og hva han skal jobbe med. Han får ta del i mange ulike oppgaver, og har vært rundt om på forskjellige anlegg.

«Jeg får vel se på det som et luksusproblem, men utfordringen med å være fast ansatt på et så spennende sted, er at jeg ofte synes det er morsommere med jobb enn studier. Og det er ikke bra. Men jeg er heldig som kan si som Ole Brum: Ja, takk – begge deler,» smiler Holm.