– Siden etableringen i 1996, har antall ansatte vokst i takt med satsingen på forskning og utvikling og nye forretningsområder. Dermed sto vi nå med altfor liten plass. Nybygget skal gi rom for folk, ideer og nye samarbeid. Og i vår sirkulære verden, var det en selvfølge med så mye gjenbruk som mulig, sier administrerende direktør Pål Smits i Lindum.
Det har gitt føringer både for valg av materialer, innredning og selve byggeprosessen. Store deler av klargjøringen av tomten, har de gjort selv – med hugging av trær og skraping av terreng.
I stedet for å kjøpe ny stein, har de brukt kortreist stein de selv har sprengt ut underveis. Bruk av massivtre i himling, heissjakt og trapp sparer nesten 60 tonn C02. Vegger er laget av gjenbrukt glass støpt inn i betongmoduler, og også dører og foldevegger er brukt om igjen.

Det gjelder også deler av det gamle kjøkkenet. Og når Pål Smits selv inviterer til møter på kontoret, tar gjestene plass ved et langbord som i likhet med mange andre møbler er gjenbruk.
Og i vår sirkulære verden, var det en selvfølge med så mye gjenbruk som mulig.
- Pål Smits, administrerende direktør Lindum
Vaktmester Morten fikk frie tøyler
– Vi har holdt på med byggingen i hele 2021, og vært opptatt av å gjøre ting som vi prediker. Som for eksempel med møbleringen, der en leverandører som Greentable sørger for å gi nytt liv til kontormøbler som ofte byttes ut lenge før de er utslitt. Blant annet sikret vi oss sofaer som tidligere har stått på Circle K-stasjoner, sier Smits.
Det første besøkende vil legge merke til, er imidlertid veggene i resepsjonen. To av dem er laget av trevirke levert inn til Lindum fra bygg som er revet. Her har vaktmester Morten Hjellum plukket ut det som kan brukes, fjernet skruer og spikere og kløyvet og høvlet det ned til passende bord.

– Det har vært litt av en jobb, men veldig moro! Underveis har jeg fått frie tøyler til å skape det slik jeg vil, og prøvd å gi veggene liv ved å sortere bordene etter farge og bredde og spre de utover for mest mulig spill, sier Hjellum som har vært ansatt i Lindum siden 2005.
Resultatet ble så bra at han ikke ga seg med resepsjonen. Til sammen er det blitt ni vegger og en trappesjakt i returtreet som vanligvis blir kvernet til flis.
Det har vært litt av en jobb, men veldig moro!
Morten Hjellum, vaktmester
Sykkelparkering i gammel container
Hjellum har også laget et helt nytt sykkelskur som skal friste flere ansatte til å la bilen stå hjemme. En gammel container er vasket, fått den ene langsiden skåret ut og kledd i tre. Her er det plass til 15 sykler inne bak skyvedøra, og noen flere ute med et lite tak på søyler over inngangen.
Det kanskje fremste eksempelet på samarbeid og gjenbruk er likevel møteromslampene. Skissene er tegnet av de ansatte som selv samlet inn tomme glassflasker, som vaktmesteren skar bunnen av. Deretter ble de satt sammen til store lamper med kupler i forskjellige farger og størrelser – med et helt spesielt lys og fargespill.

Lokale leverandører
Flere lokale aktører har også vært i sving på tomta fra planlegging til åpning 27. januar. Nybygget på 600 m2 er tegnet av Arkitektkompaniet, mens Sømsalongen har sydd gardiner både til ny og gammel del.
– Dette er et bygg for og av de ansatte, for gjenbruk og samarbeid – som vi er helt avhengig av når vi bygger en sirkulær framtid. Vi gleder oss stort til å flytte inn og ønske velkommen til vårt nye hjem, sier administrerende direktør Pål Smits i Lindum.